Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szabadalmi trollkodás kínai módra

Kütyük

Szabadalmi trollkodás kínai módra

Kínában érdemes vigyázni, ha telefont akarunk vásárolni, mert könnyen átverhetnek minket egy olcsó hamisítvánnyal. Üdv a BlockBerry-k és iPhone Air-ek országában.

Sanghaj Kína legnagyobb ipari városa, Ázsia egyik gazdasági központja. A közel 20 millió lakosú városban nem egy világcég gyáregysége található, így gondolhatnánk azt, hogy itt bizony még a kilincs is iPhone-ból van, de ez nem igaz. Sanghajban csak az vegyen telefont, aki ért is hozzá, mert könnyen lehet, hogy a drágán vett NOKIG telefonunk bizony hamis, bár kívülről megtévesztő a hasonlóság. Persze vannak olyan vásárlók is, akiknek nincs elég pénzük eredeti iPhone-ra, viszont menőnek tartják, ha valakinek olyan telefonja van, így megelégszik az olcsóbb iPhone Air-klónnal is.

Shanzhai


Kínában Shanzai-nak hívják azokat a telefonokat, amelyek egyfajta olcsó másolatai az eredetinek vagy még csak nem is hasonlít az eredeti készülékre, de vannak rá utaló jelek a készüléken. Sok shanzhai van forgalomban, vegyük például azokat a telefonokat, amiket a sanghaji Modern Electronic City-ben vásárolhatunk meg.

Rögtön itt az iPhone Air, mely teljesen kínai találmány. Tulajdonképpen egy kagyló alakú szétnyitható telefon, elején az alma-logóval (a név az iPhone-ból és az ultragyors AirBook-ból lett összeollózva).

De ne rohanjunk tovább, maga a Mr. President, Barack Obama reklámozza az új BlockBerry-t, melyet a kanadai RIM helyett a kínai HAFF-COMM gyárt. Az egyik legérdekesebb shanzhai a Spider-Man telefon (mely betűtípusilag Sony Walkman), ugyanis még csak nem is néz ki rosszul.

Kínában viszont elég nehéz kívülről megkülönböztetni az eredeti iPhone 3G-t a hamisítványtól, bár a 3G shanzhai-nak levehető az akkumulátora. Lehet még kapni Suny Mobile-t, NCKIA telefonokat, Souy Ercssou-t, feature phone-ból GIOROIQ ARNANI-t, Windows Phone és NOKIG-ot is.

Mind mind nagyon hasonlítanak az eredeti telefonokra, de a fő jellemzőjük, hogy a külcsín bizony pocsék belbecset takar, de kit érdekel, ha státusszimbólum lehet a szegényember zsebében? Végül egy kérdés: Melyik a jobb? Suzukiban Ferrari motor vagy Ferrariban Suzuki motor?



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés