Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Xperia Z3 – Harmadjára sem rossz

Kütyük

Teszt: Sony Xperia Z3 – Harmadjára sem rossz

A Sony Xperia Z3 okostelefonja hasonlít a gyémántra. Csillog, villog, erős és persze csaknem megfizethetetlen.

Még emlékeimben tisztán látom az Xperia T régi csúcskészüléket, mely a James Bond filmben is szerepelt, akkoriban nagy álmom volt, de sajnos már eljárt az idő vasfoga felette és azóta számos, jobb készüléket adott ki a Sony, például itt a legújabb, az Xperia Z3.

Csomagolás

A készülék doboz nem lett túl cicomás, két kép és néhány technikai adat került csak rá, bele viszont egy adatkábel, töltőfej, gumiharagos headset és maga a készülék került elszállásolásra.

Külső

Az Xperia Z2-höz képest nem túl nagy változásokat véltem felfedezni, leginkább az előlapi sztereó hangszóró helye, és a fém keret megmunkálása, kialakítása változott. Az előlapon egy 5,2 inches, 1080 x 1920 pixeles felbontású IPS panel látható, színei gyönyörűek és panaszra okunk sem lehet. Alatta a sztereó hangszóró egyik párja, illetve a mikrofon található. Felül a beszéd és egyben a sztereó hangszóró másik párja található, illetve még a Sony feliratozás, különböző szenzorok, az előlapi kamera és értesítő LED is megvillantja magát.

A készülék mind a négy sarkán egy keményebb, strapabíróbb anyagból készült elemet helyeztek a fém keret mellett, ezzel még jobban védve a készüléket a külső behatásoktól. A jobb oldalon egy ajtócska mögött találjuk a microSD-t és nanoSIM kártyahelyet, illetve a a power gombot, hangerőszabályzó gombpárost és egy dedikált kameragombot. Alul a síkság, bal oldalt pedig egy csuklópánt rögzítő, dokkolócsatlakozó, illetve a microUSB csatlakozó található az apró ajtócska mögött. Felül a 3,5 mm-es jack aljzat, és a másodlagos mikrofon található.

A hátlap itt is üvegből készült, alul a brand jelzés, feljebb a márkajelzés és az NFC logoja látható. A bal felső sarokban pedig a fő kamera és a hozzá tartozó LED villanó található. A hátlap nem szedhető le, ezért azt a 3100 mAh-s akkumulátort sem tudjuk kicserélni egy másikra ha lemerült, bár nagyon jó üzemidőnek örvend a készülék. Hosszú nyúzással több mint egy napig, közepes használattal pedig két napig bírja egy szusszal.

Hardver/ Sebesség

A Sony Xperia Z3-ban egy Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801-es SoC-van, akárcsak a Z3 Compactban, tehát négymagos, magonként 2,5 GHz-es processzorok látnak el szolgálatot minden nap, mellé pedig egy Adreno 330-as GPU is került a grafikai megjelenítés gyorsítása érdekében. A belső tárhely méretet 16 vagy 32 GB-os lehet, ez bővíthető 128 GB-ig, illetve 3 GB RAM található az eszközben.

Screenshot_2014-11-29-16-49-23

Tesztalanyunkon egy 4.4.4-es verziójú Android OS fut, erre ráültetve a Sony kezelőfelületét. A szoftverben az ikonok nagyobbak lettek, de egyéb változások nem történtek. Extra alkalmazások között megtaláljuk a Lifelog-ot, Rajzot, PlayStation-t, What’s New-t, Video Unlimited-et, TrackID-t, TrackID TV-t, Update Center-t, AVG AntiVirus-t, OfficeSuite-ot, Movie Creator-t, Gramin navigáció és Kiterjesztett valóság.

Screenshot_2014-11-29-16-49-15

Ezek közül sokat hasznosnak fogunk találni a mindennapi használat közben, és hát röviden leírva a felhasználói élmény pazar, tényleg kiválóan optimalizálva lett a szoftver erre a bivalyerős hardverre.

Multimédia

Mobilunk hátlapján egy 20,7 megapixeles kamera bújik meg, ehhez tartozik LED segédfény is természetesen. A beállításokban babrálhatunk elég sok beállítás között, állíthatjuk az ISO mérést, fényértéket, képstabilizációt, arcfelismerést és egyéb hatásokat, de különböző módok is vannak benne, köztük kiváló automatikus mód.

A fényképek minőségével sem lehet problémánk, tényleg megtart minden részletet, nem mos és nem ég be az égbolt sem. Videót akár 4K felbontásban is rögzíthetünk sztereó hanggal. Az FM-rádió ezen a modellen is megtalálható, és headset csatlakoztatása után el is indítható.

A zenelejátszó a szokásos WALKMANN zenelejátszó applikáció, ebben vannak ismétlési módok, illetve equlaizer is. A sztereó hangszóró szépen szól, de nem a leghangosabbak közül való, fülhallgatón sem olyan hangos még mint mondjuk egy HTC készülék, de szépen szól, azt meg kell hagyni.

Adatkommunikációs téren a csúcson állunk, GPRS-től egészen az LTE-ig mindent megtalálunk, illetve van még WiFi (a/b/g/n/ac), DLNA, Bluetooth 4.0, A-GPS GLONASS támogatással és NFC is. A beszélgetés hangminősége kiváló, és a jelet is megfelelően tartja.

Összegzés

A Sony Xperia Z3 inkább csak csiszolgatásnak érződik a Z2 után, jó lett, minimálisan jobb, de nem feltétlen nem éri meg egy Xperia Z2 tulajnak Z3-ra váltania, érdemesebb megvárni minimum a következő csúcsmodellt, de ki tudja az is mennyi újdonságot tud majd mutatni ilyen kis átfutási idővel. Az IP68 védettség mára alapelvárás egy Sony csúcsmodellnél, ezért lépett a Samsung is ebbe az irányba a Galaxy S5 és S5 minivel. Jelen pillanatban 190 és 200 ezer között kapható az eszköz, véleményem szerint 180 ezer forintért jobban tetszene, a pénztárcámnak biztosan, és ezzel sokan így lehetnek még, érdemes lehet várni kicsit míg mérséklődik az ára, de ettől függetlenül jól átgondolt és összerakott darab lett.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Sony Xperia Z3

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Üzemidő
  - Anyaghasználat
  - Hardver/szoftver
 
  Kontra:  
  - Ár
  - Könnyen karcolódó hátlapi üveg
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,2"
  • kijelző felbontása: 1080 x 1920 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 146 x 72 x 7.3 mm
  • tömeg: 152 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801
  • memória: 3072 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack, dokkoló
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 20,7 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 2160p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100, LTE 700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.4 KitKat
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3100 mAh
  • tapasztalat: 1,5-2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés