Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szoboravatás a Corvin Sétányon: Elkészült a világ első kültéri Gömböc-szobra

FrissInfo

Szoboravatás a Corvin Sétányon: Elkészült a világ első kültéri Gömböc-szobra

Szoboravatás a Corvin Sétányon: Elkészült a világ első kültéri Gömböc-szobra

Helyére gördült a világ első kültéri Gömböc-szobra a Corvin Sétányon.

Az acélvázra helyezett, 4,5 méter magas és több mint 4 tonnás, rozsdamentes acélból készült Corvin Gömböc jelenleg a világ legnagyobb Gömböc-formájú szobra. A 21. század egyik legmeghatározóbb magyar találmányának számító Gömböc, amelyhez közeli formát az élő és az élettelen természet is létre tud hozni, számos kortárs művészt megihletett, alakját már Herendi porcelánból is megformázták.

39165932502_2ef98f4465_z

Közel hat órán keresztül, speciális művelettel állították nyugalmi helyzetbe a Corvin Gömböcöt a Corvin Sétányon, a Nokia Skypark épületénél. A rozsdamentes, gyöngyszórt krómacél héjú, több mint 40 ezer liter térfogatú alkotást a Futureal-csoport megbízásából, Zalavári József művészeti vezetésével a Direct Line Kft. építette a Gömböc felfedezőivel szoros együttműködésben. A szobrot tavasztól vízfelület veszi körbe, így a vízfelszín tükröződése még izgalmasabbá teszi a Corvin Gömböc csillogását.

A világ legnagyobb Gömböc formájú szobrának elhelyezésével a cél egy olyan ikonikus köztárgy létrehozása volt, amely felkelti a látogatók érdeklődését, egyben vonzó turisztikai látványosságot is jelent a Corvin Sétányon. A Zoboki Gábor tervei alapján megvalósult Nokia Skypark irodaház előtt felállított Corvin Gömböc a budapesti Corvin-negyed környezetében folyó tudományos kutatómunkára is fel kívánja hívni a figyelmet. A környéken található a Semmelweis Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikai kara, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete és az ország egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési laboratóriumával rendelkező Nokia Skypark is.

39165932282_c8dfe3c3cb_z

A magyar leleményességet szimbolizáló szobor hossza tisztelgés Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus munkássága előtt, aki megjósolta a Gömböc létezését. A Corvin Gömböc 97 Fahrenheit-foknál (36 Celsius-fok) éri el a 4851 milliméteres hosszát – ez a 97., úgynevezett extaktikus számra utal, amit az orosz tudós a Gömböc-elmélet kidolgozásánál használt fel.

A Gömböc megalkotása komoly kutatómunka és matematikai zsenialitás eredménye. Az egyik leghíresebb magyar találmánynak számító Gömböc az első ismert olyan homogén, konvex test, amelynek egy stabil és egy instabil, vagyis összesen két egyensúlyi pontja van. Ez azt jelenti, hogy a Gömböc, sajátos formája miatt, mindig a stabil egyensúlyi pontjába billen vissza, függetlenül attól, hogyan tették le. Ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test bizonyítottan nem létezik a világon. A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói, akik több mint 10 éves kitartó kutatás után találtak rá a Gömböc formájára. A felfedezés bizonyította Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus korábbi sejtését a Gömböc létezéséről.

Az élettelen természetben, például a folyami kavicsok esetében, a kopással létrejövő alakfejlődés elméleti végső, bár elérhetetlen célja a Gömböc-forma. Az élő természetben az evolúció is létre tud hozni a Gömböchöz közeli formákat, ilyen például az indiai csillagteknős páncélja.

24332300917_9060c74d2d_z

„A Vlagyimir Igorevics Arnold ötlete alapján megvalósított Gömböc segített megtalálni azokat a matematikai modelleket, amelyek értelmében a kopás során minden test a Gömböc felé törekszik, ekkor ugyanis csökken az egyensúlyi helyzetek száma. A fejlődésben azonban a testek szinte mindig megrekednek, és egyfajta tökéletlen Gömböcként fejezik be létüket. Kiváló példa erre a közelmúltban megfigyelt csillagközi aszteroida, melynek bizarr alakját a Gömböcből származtatott matematikai elmélet segített megmagyarázni.”

– mondta Domokos Gábor, a Gömböc egyik feltalálója.

Mára több ezer különféle Gömböc található több mint 50 országban. A közönség az eddigi legnagyobb, 2,5 méter magas Gömböc-szobrot a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjában láthatta. Az akár online is beszerezhető Gömböc formája számos külföldi és hazai művész képzeletét megmozgatta. A kortárs angol szobrász Ryan Gander több alkotását is a Gömböc formája ihlette, a Herendi Porcelánmanufaktúra pedig mozgó térplasztikaként valósította meg a porcelán Gömböcöt.

A Corvin Gömböc különleges látványát akár okospadon is élvezhetik a járókelők. A világ egyik legsokoldalúbb utcai padját helyezték el a Nokia Skypark irodaház előtt a Futureal-csoport pilot projektjének keretében, ami a közterületek jövőjét vetíti előre. A minimalista stílusú padon telefont tölteni és internetezni is lehet. A beépített hűtőrendszerrel az ülőfelület még a nyári forróságban is kellemes hőmérsékletet biztosít. A Corvin Sétány első okospadja beépített érzékelőivel képes adatokat gyűjteni annak kihasználtságról és a környezeti körülményekről. Integrált lámpái két méteren belül megvilágítják az ülőalkalmatosság környezetét, lehetővé téve a felhasználók számára az éjszakai használatot. A fehér színű, acélvázas pad ellenáll a természet viszontagságainak, az ülőfelület anyaga szintén tűzbiztos és bármikor könnyen újrapolírozható az eredeti állapot visszaállítása érdekében.

További FrissInfo

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés