Connect with us

technokrata

Teszt: BluePanther E-book – megérint az olvasás

E-bookok

Teszt: BluePanther E-book – megérint az olvasás

Kifogástalan minőség, alacsony ár, eltalált méret. Ezzel kényezteti a BluePanther legújabb kütyüje azokat, akik az olvasás örömére minden kompromisszum és főként bosszantó hiányosságok nélkül vágynak. Labdába lehet-e rúgni manapság az elektronikus könyvolvasók túltelített piacán? Erre keressük tesztünkben a választ.

Azon könyvek felét sem olvastam el, amit egy átlagos műveltséggel rendelkező értelmiségnek elolvasni illene és fele annyit sem olvasok, mint amennyit szeretnék. Szégyen vagy nem, ez van. Mi, akik napközben a szavakkal hadakozunk, estére néha már valóságos betűundort kapunk és nem is vágyunk nagyon másra, mint egy kis mondatmentességre. Aztán amikor az emberben mégis felülkerekedik az olvasói én, napokat töltünk régen elfelejtett hobbinkkal és valósággal habzsoljuk a könyveket. Segíthet-e ebben is a technika minket? Kiválthatják-e a hagyományos könyveket az e-könyvek? Mi kell ahhoz, hogy rákattanjunk az elektronikus könyvekre? Nos, a választ mindazok tudják, akiknek már van e-könyv olvasójuk.

DSC07617

A tesztünk tárgyát képező kütyü még meleg. Még ki sem hűlt a borításán a gumi, még meg sem száradt a feliratokon a festék. És ami a lényeg: még nem kapható. De hamarosan a polcokra kerül és ezért voltak kíváncsiak a véleményemre, amelyet természetesen örömmel osztok meg a kedves olvasóval. Mondhatjuk úgy is, hogy adunk egy kis időt gyűjteni a pénzt, hiszen a teszt elolvasása után úgyis vágy keletkezik bennünk egy ilyen iránt.

DSC07623

Ha le akarjuk tenni a sarokköveket, amikre ez a termék épül, akkor első helyen az érintőképernyőt emelném ki. Abból is egy – bár ez talán természetes – e-ink elven működőt. 6 colos méretével nagyon kényelmes, nem túl nagy de elég nagy ahhoz, hogy még nagyobb betűméret mellett se kelljen túl sokszor lapozgatnunk. Ha érintőképernyőről beszélünk, akkor attól annyit várunk el, hogy megfelelően reagáljon az érintéseinkre. Nos, némi tétovázás az érezhető, de ez a mindennapi használatot nem befolyásolja. 800×600 képpontos felbontása van, ezzel képek megjelenítésére is tökéletesen alkalmas. Természetesen szürkeárnyalatos, de nem csak “A szürke ötven árnyalata” megjelenítésére alkalmas.

DSC07635

A külsőről annyit, hogy egy matt fekete házba, minden sallang nélkül, tökéletes minőségben beillesztett gépről van szó. A használt anyag egy gumihoz hasonló, puha műanyag, amely nem csúszik és biztonságos fogást ad. A kezünkbe véve elsőként az tűnik fel, hogy milyen könnyű is. 144 grammot nyom mindössze és ennek mindenki örül, aki szenvedett már nehezebb olvasókkal. Amikor ugyanis órákon keresztül kell egy könyvet a kézben tartani, minden gramm számít. Az előlapon hagytak helyet a kényelmes megfogásához, de ez a perem szerencsére nem túl vastag. Így aztán ez a “könyvtár” a nadrágunk zsebében is simán elfér. És ennek az olvasni szeretők gondolom velem együtt megint csak örülnek. Nem is nagyon dudorodik ki, hiszen mindössze 8 milliméter vastag, 108 milliméter széles és 166 milliméter hosszú.

DSC07640_resize

Az érintőképernyőnek köszönhetően a műveletek nagy része tapogatással megoldható, de az előlapon hagytak azért hagyományos gombokat is. Van egy vissza gombunk, egy menü gombunk és egy billentyűzet előcsalogató gombunk, ezek sorjáznak baloldalon. Jobb oldalon egy négyirányú navigációs gomb és egy OK kapott helyet. Ezekre tényleg csak akkor lesz szükségünk, ha valamiért nem akarjuk a képernyőt tapogatni. A készülék oldalán és tetején semmi nem töri meg a folytonosságot, nincs például lapozógomb, így lapoznunk is a képernyő megérintésével kell majd. A készülék alján már van néhány nyílás, köztük a fülhallgató szabványos, 3,5 milliméteres csatlakozója, ebből már sejthetjük, hogy zenehallgatásra is használható a kütyü. Ha már zene: a hangminősége elfogadható, de az 1800 mAh-ás akkumulátortól ne várjuk túl sokat.

DSC07641_resize

Alul találunk még egy Mic Reset feliratú, aprócska lyukat, de ez a felirat valószínűleg elírás, mert mikrofonra miért is lenne szükség… Mellette mindenesetre a töltést és az adatok átvitelét szolgáló miniUSB nyílást is megtaláljuk. Ennek azért örülünk, mert ugyan olvasásra használva hetekig nem kell töltögetni, de jól jön a szabványos töltőnyílás, ha nem lenne nálunk a gyári töltő. Ugyanis a számítógép USB-jéről is feltölthető, nagyjából 2 óra alatt teleszívja magát. Ezenkívül alul van még a bekapcsoló gomb és mellette egy extrém kicsi, piros led, amiért egyébként kár. De erről később. Örömre ad okot egy microSD nyílás is.

DSC07628

A készüléket bekapcsolva erős gyanúja lesz az embernek. Mert a menü felépítése és elrendezése valahonnan ismerős. Aztán a beállításokat elindítva már szinte biztosak vagyunk benne, honnan a deja-vu. A készülék információit megtekintve pedig beigazolódik, hogy bizony egy Androiddal van dolgunk. A verzió egy Android 2.2.2, aminek megint nagyon örülünk. Mégpedig azért, mert tökéletes terepet biztosít nekünk a hekkeléshez. Akik pedig nem szeretnek belenyúlkálni az ilyen készülékek lelki világába, azoknak a megbízhatóság és a szuper terméktámogatás ígéretét jelzi, hiszen ha mi nem, akkor mások fogják buherálni.

DSC07643_resize

A készülék lelke egy RK2818-as Rock-chip processzor, amely 700 MHz-el ketyeg annak ellenére, hogy a gyártó erre a chipre 640 MHz-es maximumot ígér. Egyébként ez a processzor egy ARM9-es, ami elvinné simán az 1024×768-at is, még színes kijelzővel is, így aztán ez a monocrom, 800×600-as képernyő meg sem kottyan neki. A készülék használata közben észlelhető tétovázás tehát biztosan nem a csipszettnek köszönhető, hanem az alkalmazott képernyő-technológiának. De ugye nem vártuk az e-ink képernyőtől, hogy gyors legyen…

DSC07645_resize

Még mielőtt a könyvek olvasására és kezelésére fordulna a szó, hadd térjek ki az extra funkciókra. Az első ilyen extra a wifi-hozzáférés, aminek segítségével akár internetezhetünk is. A wifi n-es, gyors, stabil. Kicsit nehéz beadni a jelszavakat az e-ink képernyő tétovázása miatt, de ha sikerül, problémamentesen kapcsolódik a hálózathoz. Korábban említettem azt is, hogy zenelejátszásra is alkalmas a készülék, így felmerülhet az olvasóban, mekkora tárhely áll rendelkezésre a fájlok tárolására. Belső tárhelyként van alapból 4 GiB-unk, amit microSDHC kártyával 32 GiB-tal bővíthetünk. Ez könyvből egy teljes megyei könyvtár felmásolását engedi, de zenéből is tetemes menyiséget visel el. A zenelejátszás közben a hangerő az előlapi navigációs gombbal is szabályozható, ez kényelmes.

DSC07626_resize

És elérkeztünk az alapfunkcióhoz, ami ugyebár az e-könyv olvasás. 2013-ban nem is kellene azt leírni, hogy MINDEN fájlformátumot képes megjeleníteni, amiben szöveg olvasható, ez ugyanis manapság alapkövetelmény. Amit mindenképpen leírnék viszont az az, hogy PDF formátumban a legnagyobb betű is rém kicsi, így az az egy formátum kényelmetlen. Gondolom, ez a védett fájlformátum miatt van így, érthető tehát, hogy a gép korlátokba ütközik. A többi fájlformátumnál a betűnagyság 5 fokozatban állítható, S-től XXL-ig. Az utóbbinál már 7-8 milliméteres betűket kapunk, a legfinnyásabbaknak is megfelelő nagyság ez. A legnagyobb betűméretnél egy képernyőre 17 sor fér ki.

DSC07656_resize

Természetesen vannak könyvjelzők, tartalomjegyzék, állíthatók a margók és elfogatható a képernyő tájolása is. Kereshetünk is, ebben az érintőképernyőn felugró billentyűzet segít. Nagyon hasznos funkció, hogy olvasás közben is elindíthatunk zenét, nem kell ehhez kilépni a főmenübe. Van automatikus lapozás is, ami sajnos csak 30, 50 és 60 másodpercre állítható. A menük jól szervezettek, logikusak és gyorsan eljuthatunk minden funkcióhoz. Sajnos a nálam járt modell csak angolul és oroszul tudott, de mivel android-alapú a cucc, gyanítom, hogy a boltokba kerülő változat már simán tudni fog magyarul is.

DSC07644_resize

Pár szó arról, mi nem tetszett? Nehéz ilyet találni. Ha nagyon kritikus akarok lenni, akkor a készülék alján látható piros ledet emelném ki, amely folyamatosan világít és így feleslegesen fogyaszt. Menüből sajnos nem állítható, nem kapcsolható ki. Igaz, megvilágítja a navigációs billentyűt is, de ez is tök felesleges, mert kitapintható sötétben is. Más hibáját keresve sem találunk a készüléknek…

DSC07655_resize

Kiknek és minek? Nos, azoknak ajánlom ezt az elektromos könyvespolcot, akik egy zsebméretű olvasóra várnak. Akiknek fontos az érintőképernyő, a strapabíró kivitel. És nem utolsó sorban azoknak, akik 40 magyar ezres alatt keresnek wifis, internetezésre is alkalmas e-book olvasót.Szólj hozzá!

További E-bookok

BluePanther E-book

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Tökéletes anyaghasználat, eltalált méretek, olcsó ár, sok funkció.
 
  Kontra:  
  - Lassú képernyő, ujjlenyomat-gyűjtés
 
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin