Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ConCorde ReadMan – Az olvasó barátod

E-bookok

Teszt: ConCorde ReadMan – Az olvasó barátod

Leteszteltük a ConCorde megfizethető árú, ám mégis igen sokat tudó könyvolvasóját.

Igaz, hogy manapság leginkább a táblagépek váltak trendivé, sokan vannak, akik inkább egy klasszikusabb megoldással olvasnák el kedvenc regényüket. Nekik készülnek az e-könyvolvasók, melyek közül mi most egy kifejezetten jól sikerült darabot, a ConCorde ReadMan-t próbáltuk ki.

Csomagolás

Egy elegáns, sötétszürke színű dobozban érkezett a tesztkészülék. A fedlapon a termék fotóján kívül a legfontosabb információkat tudhatjuk meg, így már itt is világossá válik, hogy mi fán terem a ConCorde újdonsága. Miután kihámoztuk az őt védelmező fóliákból és az ajándék bőrtokból a modellt, szemünk áttérhet a különböző tartozékokra.

DSC00025

Elsőre megdöbbentő, de a fülhallgató, a miniUSB kábel és a töltőfej egy olyan aprócska fiókba került bele, hogy elsőre el sem hittem, hogy ez fizikailag lehetséges. A mikronnyi méretűre összenyomott apróságok mellé már csak a használati útmutató és a jótállási jegy került.

Külső

Az már biztos, hogy nem az extravagáns formavilág lesz az, ami eladja majd ezt a modellt. A letisztult, lekerekített élekkel borított készülék leghangsúlyosabb pontja egyértelműen a 6”-es,1024 x 768 pixel felbontású, E-ink technológiával megáldott képernyő. A szürkeárnyalatos megjelenítést támogató kijelző nem érintésérzékeny, ám egy kis tanulás után ennek egyáltalán nem éreztem komolyabb hátrányát, a menürendszer kialakítása ugyanis így is könnyű barangolást tesz lehetővé.

DSC00019

Sötétben sincs okunk az aggodalomra, a beépített, több fokozatban is állítható háttérvilágítás minden helyzetben kisegít minket. Az alsó térfél a nyomógomboké, a Vissza, az Opciók és a billentyűzetet előhívását szolgáló gomb mellé egy négyirányú navigációs kapcsoló illetve az OK gomb került. Alulra kerültek a csatlakozók, a 3,5 mm-es jack mellett a mikrofon, a miniUSB port, a microSD kártyaolvasó, a bekapcsolást jelző LED és a bekapcsológomb foglal helyet.

DSC00021

A ReadMan további oldalaira nem került semmi, minden letisztult, az ember kényelmesen foghatja a kezében a készüléket. A hátlap sem tartogat meglepetéseket, a terméknéven, a sorozatszámon és a hangszóró nyílásán kívül más nem került ide. Nagyon nagy dicséret illeti az anyagminőséget, a strapabíró műanyag szerkezet egy tartós készüléket vetít előre. A gumírozott hátlapnak hála pedig a tapintása is kényelmes, hosszú időn át sem zavaró kézben tartani a modellt.

Szoftver/Hardver

Lassan eljutunk oda, hogy a mikrón is Android fog futni. Ez alól a Readman se kivétel, ugyanis ezen is az van. Igaz, ez inkább csak érdekesség, hiszen egy e-book olvasón nem a rendszer fajtája számít. Ugyanez igaz a hardverre is, ami jelen esetben egy 1 GHz-es Rockchip 2906-os processzor és 256 MB RAM párosából tevődik össze.

DSC00024

Ez egyébként a többi e-könyv olvasóhoz képest erősebbnek számít, ráadásul a legfontosabb, hogy akadást nem tapasztaltam, onnatól meg mindegy, mi van benne. A beépített memória mérete 4 GB, ezt könnyedén tovább növelhetjük egy külön megvásárolható microSD kártya segítségével. Nem állunk rosszul szoftvertéren sem, a ConCorde ugyanis elhelyezett egy zenelejátszót és egy képnézegetőt is a fedélzeten. Zenéket a beépített hangszórón át is hallgathatunk, ám a minőség igen gyenge, érdemes a csomagban található fülhallgatóval próbálkozni.

DSC00023

A minősége ennek sem épp felsőkategóriás, de egy kis olvasgatás közbeni relaxálásra megteszi. A képnézegető is a nevének megfelelően végzi a dolgát, igaz a szürkeárnyalatos képernyőnek hála fotók nézegetésénél erős kompromisszumokat kell elfogadnunk. Véleményem szerint leginkább a lefotózott dokumentumok nézegetésekor vehetjük hasznát. Kapunk még egy böngészőt is, a beépített WiFi vevőnek hála így az internetre is felmerészkedhetünk a ReadMan-nel,. A vezeték-nélküli kapcsolatot mégsem ezért, hanem a megadott e-könyvtár igénybe vétele miatt fogjuk használni. A letöltött anyagaink kezelését a fájlböngészőben hajthatjuk végre, orosz tudásunk fejlesztésére pedig az angol-orosz szótárt használhatjuk.

Könyvolvasás, formátumok

Egy könyvolvasónál értelemszerűen a legfontosabb kérdés az, hogy miként boldogul el a felrakott dokumentumokkal. A ConCorde nem bízta a véletlenre, a modell gond nélkül elbánik az összes ma használt megoldással, kezdve a  PDF-fel, az EPUB-on át a TXT-ig. Olvasgatás közben állíthatjuk a betűtípust, a betűméretet, a térközt és a margót is, illetve lehetőség van a könyvjelzővel megjelölni az adott oldalt. Az egyes lapok közötti váltás igen gyorsan megy végbe, gyakorlatilag nincs késleltetési idő.

Üzemidő

Mivel az E-Ink képernyőnek szinte nincs fogyasztása (csak ha a képernyő tartalma frissül), így a hagyományos értelembe vett üzemidőről sem beszélhetünk. A gyártó 7000 oldalnyi lapozást ad meg egy töltéssel, véleményem szerint ez gyakorlatilag még folyamatos zenehallgatás mellett is több napot jelent, így egy kirándulás alkalmával nyugodtan otthon hagyhatjuk a töltőt.

Végítélet

Egy kiváló e-könyvolvasót ismertem meg a ConCorde ReadMan személyében. A könnyű, jó minőségben összeszerelt készülék megbirkózik minden ma ismert fájlformátummal, így notórius olvasgatók számára is jó alternatíva lehet. Külön öröm, hogy ehhez a kütyühöz már alig 32 ezer forintért hozzájuthatunk, ami igencsak jó ajánlattá teszi a modellt a piacon.



Szólj hozzá!

További E-bookok

ConCorde ReadMan

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  -
 
  Kontra:  
  -
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés