Connect with us

technokrata

Teszt: Alcor SAGA – Egy újabb történet

E-bookok

Teszt: Alcor SAGA – Egy újabb történet

Megfizethető áron került piacra az Alcor újdonsága.

Az ember nincs könnyű helyzetben, ha könyvolvasó vásárlásra adja a fejét. A kínálat óriási, illetve a közelmúltban már egy újabb alternatíva is megjelent a piacon az olcsó táblagépek személyében. Az E-ink képernyő ugyanakkor pihentetőbb a szem számára egy izgalmas novella olvasgatásakor, így az igazi rajongók továbbra is csak ezen technológiával felvértezett eszközök közül választanak. Számukra lehet kiváló vétel az alig 19 ezer forintba kerülő Alcor SAGA.

Csomagolás

Tesztkészülékünk a gyártó többi készülékére is jellemző, fehér alapon türkiz csíkos csomagolásban érkezett.

DSC06907

Legfelül a könyvolvasót, alatta pedig a töltőt és a microUSB kábelt találjuk, ezen kívül már csak a használati útmutató képezi a csomag részét.

 Külső

A sötétszürke színben pompázó eszköz leghangsúlyosabb része egyértelműen a képernyő. Az E-ink technológiájú megjelenítő 800 x 600 pixel felbontású és 16 szürkeárnyalatot támogat. A technológiának hála a kép minden körülmények között megfelelő, egyszer sem éreztem, hogy fárasztó lenne az olvasgatás.

DSC06903

Igaz, a belépő kategória hátrányaként háttérvilágítás nem került a modellbe, így éjszaka érdemes felkapcsolni a kis lámpát. A képernyő két szélét a jobb- és balkezes használatot segítő iránygombok alkotják, a négyirányú kezelő a megjelenítő alatt foglal helyet. Mellé kerültek a vissza-, a billentyűzet-, az opciók- és a főképernyőre irányító gombok.

DSC06906

Az alsó élen találjuk a microUSB csatlakozót, a microSD kártya foglalatát, a reset- és a bekapcsológombot. A hátlap síkját semmi nem töri meg, itt csak a cég logójával és a 4 GB-os tárhelyre utaló felirattal találkozunk.

Rendszer/működés

Az Alcor állítása szerint a SAGA-n egy Linux disztribúció fut, ám ezt semmilyen ponton nem emelték ki a gyártó mérnökei. A beállítások menüpontban mindössze annyi derült ki számomra, hogy januári szoftver munkálkodott a tesztkészüléken, méghozzá nem is rossz sebességgel. A 600 MHz-es processzor megfelelően ellátja a feladatát, várakozni mindössze a képernyő frissítésekor kell. A kezdőképernyőn 6 ikont találunk, ezek között lehetőségünk van az olvasni kívánt könyv kiválasztására, a könyvjelzők megkeresésére, a képek és képregények nézegetésére, a szótár használatára illetve a főbb beállítások elvégzésére is.

DSC06904

Ezek közül most csak két dolgot emelnék ki, az olvasási szekcióval lentebb foglalkozom majd. A fotónézegető legnagyobb meglepetésemre teljesen megfelelően működik, igaz a 16 szürkeárnyalat miatt tényleges képek helyett leginkább fotózott dokumentumok olvasgatására ajánlanám. Csalódást okozott viszont a szótár, a szoftver ugyanis csak nyelvezetében tud magyarul, a fordítás során már csak az angol, illetve német nyelvekkel birkózik meg.

Olvasás

Egy e-book legfontosabb funkciója a könyvolvasás, így kulcsfontosságú, hogy ezen a területen jól szerepeljen az Alcor újdonsága. A beépített 4 GB-os memóriára több izgalmas újdonság is ráfér, a szoftver pedig könnyen kezelhető, így hamar eligazodunk az anyagaink között. A számunkra tetsző könyv megnyitása után beállíthatjuk a betűméretet, a tájolást, a betűtípust és még a sortávolságot is.

DSC06905

Ebből is látszik, hogy beállítási lehetőségekből nincs hiány, ám kicsit sajnáltam, hogy éjszakai, azaz inverz mód nem kapott helyet a repertoárban. A SAGA szerencsére elboldogul minden mai népszerű formátummal, így akár PDF, RTF és ePub anyagokat is feltölthetünk rá. A sok olvasgatással sem lesz baja a készüléknek, az e-ink technológiának hála ugyanis egy töltéssel akár 10 ezer lapozást is kibír a modell, de készenlétre is 45 napot adott meg a gyártó.

Végítélet

A megfizethetőbb árú könyvolvasók között kiváló alternatívát jelent az Alcor újdonsága. A jó ár megfelelő összeszerelési minőséggel és könnyen használható szoftverrel párosul, így aki ilyen irányban nézelődik jelenleg, az nyugodtan tegyen egy pillantást a SAGA-ra.

 Szólj hozzá!

További E-bookok

Alcor SAGA

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  -
 
  Kontra:  
  -
 

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

motoros

Smart home

Érkezik a leggyorsabb videócsengő

2022. június 28. kedd
klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu