Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fibaro okosotthon rendszerrel 25%-os költségmegtakarítás egy fűtésszezon alatt

Fibaro

Smart home

Fibaro okosotthon rendszerrel 25%-os költségmegtakarítás egy fűtésszezon alatt

Fibaro okosotthon rendszerrel 25%-os költségmegtakarítás egy fűtésszezon alatt

2018 év során a Debrecenben a Faragó utcai óvodában a Fibaro okosotthon rendszer és 72 radiátor termosztát beüzemelésével az elmúlt fűtési szezon alatt 25%-os fűtési költségmegtakarítást sikerült elérni.

A Debreceni Intézményműködtető Központ (DIM) 2017 óta felelős a debreceni Faragó utcai óvoda épület üzemeltetéséért, amely során azt tapasztalta, hogy a meglévő fűtési rendszer nem kellően energiahatékonyan működik, ezért kerestek olyan lehetőséget a korszerűsítésére, amely minta projektként szolgálhat a többi hasonló elégtelenül szabályozott fűtési rendszer felújításához.

Pintér Zoltán a DIM műszaki igazgatója elmondta, hogy olyan megoldást kerestek, amellyel az egyedi hőmérséklet szabályozás megvalósítható, de a meglévő fűtési rendszert nem kell jelentősen átalakítani. A gyártók között kevesen tudtak olyan megoldást nyújtani, mint a Fibaro, hiszen az intézményi alkalmazás kialakítása eltér a lakossági felhasználástól.

Fontos szempont volt még a kiválasztáskor, hogy ne legyen jelentős kiesés a működésben, hiszen egy önkormányzati fenntartású óvodáról van szó, ahol folyamatos ellátást kell biztosítani. A Fibaro okosotthon rendszer telepítése pár nap alatt megvalósult, működési kiesés nélkül.

A vezeték nélküli Fibaro rendszer másik nagy előnye, hogy bontási munkával egyáltalán nem jár, mivel a radiátor szelepvezérlő termosztátok vezeték nélkül kommunikálnak a központi vezérlő-egységgel.

Pintér Zoltán kifejtette, hogy az új fűtésvezérlő rendszer intézményi üzemeltetés tekintetében maximálisan kielégíti a meglévő radiátoros fűtésekkel megvalósítható szabályozási szintet. Az egyes helyiségek heti fűtési programja könnyűszerrel beállítható a Fibaro rendszer grafikus felületén, melynek köszönhetően az egyes fűtési zónák beprogramozott, illetve valós hőmérséklete folyamatosan nyomon követhető a webes felületen, vagy akár egy okostelefonról. Szükség esetén a beprogramozott értékek távolról is felülírhatók, így nem a helyi személyzetre van bízva a fűtésszabályzás.

Óriási előnye, hogy az üzemeltetés egyszerű, biztonságos, üzemzavar esetén a kézi beállítások érvényesek, helyben is van mód a hőmérsékletek korrekciójára. Zoltán elmondása szerint a rendszer a telepítés óta stabilan működik, helyiségenként heti programmal, napi négy idősávban beállítható a kívánt hőmérséklet.

A fő szempont persze a műszaki igazgató szerint is, hogy a projekt kivitelezésével 25% os fűtési költség megtakarítás értek el. A megtakarítás már egy szabályozott rendszerhez képest jelentkezett, amikor is a radiátorok termosztatikus szelepekkel és a hőtermelő kazán időjáráskövető szabályzásával volt ellátva a fűtési rendszer.

További előny, hogy mivel online a kapcsolat az épület valós hőmérsékleti adatairól, így a gépészeti rendszer egyéb hibái is monitorozhatók. Továbbá hőtermelő felújítás, vagy egyéb energetikai felújítás esetén is változatlan előnyökkel üzemeltethető tovább a rendszer, illetve szükség esetén kis költséggel áttelepíthető más épületre.

A DIM és a debreceni Faragó utcai óvoda is elégedett a Fibaro okosotthon rendszer által szabályozott fűtési rendszerrel, a megtakarítások alapján mindenképpen ajánlható intézmények részére a rendszer, előnyei olyan intézményekben többszörösen jelentkeznek, ahol az inaktív, használaton kívüli időszak (hétvége, éjszaka, munkaszüneti napok, szünidők, stb.) hosszabb az aktív időszakoknál.

Debreceni Intézményműködtető Központról:

Debrecen város Közgyűlése a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételét követően azzal a céllal alapította a Debreceni Intézményműködtető Központot (DIM), hogy az általános iskolák, gimnáziumok és kollégiumok működtetési feladatait ellássa.

Magyarországi disztribútor: SMARTme Building Technologies Kft.

https://otthonautomatika.hu/

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés