Connect with us

Hirdetés

technokrata

5 elképesztő okoslakás funkció, amely megkönnyíti mindennapjainkat

Smart home

5 elképesztő okoslakás funkció, amely megkönnyíti mindennapjainkat

5 elképesztő okoslakás funkció, amely megkönnyíti mindennapjainkat

Hatalmas trend lett az utóbbi évek során az okoslakások fogalma, mégis kevesen tudjuk pontosan, milyen megoldásokat is kínálnak ezek az otthonok. Mai cikkünkben 5 elképesztően hasznos okosotthon funkciót mutatunk be.

Cikkünkhöz a nemrég Magyarországon is bemutatott, nemzetközi keresőmotor megalkotóját, a Flatfy-t kérdeztük a legelterjedtebb és leghasznosabb okosotthon megoldásokról.

A Flatfy keresőmotora jelenleg 32 országban segíti látogatóit azzal, hogy egy helyen gyűjt össze számunkra minden ingatlanhirdetést, így nekik már nem kell egyesével minden ingatlanos oldalt végignézniük. Oldalukon kereshetünk eladó és kiadó ingatlanokat is, különböző szűrési feltételek alapján.

technokrata-1

Nézzük, mely okosotthon funkciókat emelte ki a Flatfy.

Hangalapú villanykapcsolás

Hányszor fordul elő veled, hogy lefekvés előtt jössz veszed észre, a lámpák még égnek. Mi tudjuk mekkora erőfeszítés ilyenkor felkelni, és elintézni – egy okosotthonban viszont ez nem jelenthet problémát. Az egyik legáltalánosabb és leghasznosabb okosotthon funkció a hangalapú világításvezérlés: a beépített beszédfelismerő készüléknek egyszerűen szóban jelezzük, hogy kapcsolja le a lámpát és az teszi a dolgát helyettünk.

Ha ez nem elég, nem csak a le- és felkapcsolásban tud segíteni nekünk, hanem fényerőt is állíthatunk. Ha filmnézéskor, esetleg kora reggel minimális fényre van szükségünk, csak jelezzük a rendszernek kívánságunkat és már kész is.

Arcfelismerő bejárati kamera

Egy okosotthonban még kukucskálóra sincsen szükség – a bejárati ajtó mellé szerelhető, arcfelismerő készülékbe regisztrálni tudjuk ismerőseinket, amely aztán érkezésükkor automatikusan jelzi számunkra, ki is áll az ajtó mögött. Emellett természetesen a kamera rögzíti is az ajtó körüli mozgást, és betörés esetén (vagy ha egyszerűen csak kíváncsiak vagyunk) bármikor visszanézhető.

Személyi tudakozó

Merüljön fel bennünk bármilyen kérdés, vagy kétség, nem kell manuálisan választ keresgélnünk. Egyszerűen csak feltesszük a kérdést az okosotthonnak, amely megkeresi helyettünk a választ. Milyen az idő kint? Hányadika van? Mi a mentők száma? Ilyen és sok más kérdésben azonnal segítségünkre van a rendszer.

Okos zárrendszer

Az okos zárrendszerek segítségével kulcs nélkül, ujjlenyomattal, vagy akár arcfelismerés funkcióval is kinyithatjuk az ajtót. Ezekhez a zárrendszerekhez egy ugyanolyan arcfelismerő kamera társul, amit fent bemutattunk és általában extra funkcióik is vannak. Például ha elutazunk, extra védelem érdekében beállíthatjuk, hogy azonnal értesítést küldjön a rendszer, ha valaki az ajtónk előtt motoszkál.

Automata felmosó és porszívó

Mondanunk sem kell, sokakat már csak a takarítás hallatán is kiráz a hideg. Nekik találták ki az automata felmosó és porszívó robotgépeket, amelyek gyakorlatilag maguktól, automatikusan végigmennek a padlón és tisztává varázsolják azt. Nincs többé órákon át tartó porszívózás és felmosás – a robot akár esti filmnézés közben is el tudja végezni helyettünk a munkát.

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés