Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hazánkban fejlesztik a legújabb, forradalmi lakásfűtő falfestéket!

Smart home

Hazánkban fejlesztik a legújabb, forradalmi lakásfűtő falfestéket!

Hazánkban fejlesztik a legújabb, forradalmi lakásfűtő falfestéket!

Forradalmasíthatja a lakásfelújítást és -fűtést a következő évtizedekben az a speciális falfesték, amelynek fejlesztésébe kezdett a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik tanszékének szakember gárdája.

A fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, és alkalmas a lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére. A hazai tulajdonban lévő bócsai festék- és vakolatgyár 2017-ben rekordforgalmat ért el, több szegmensben is piacvezető lett.

poli-farbe_2

Egy új termékinnováció, az úgynevezett fűtőfesték prototípusának megalkotására kötött együttműködési megállapodást a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke. A speciális falfesték elektromos fogyasztónak minősül, olyan rendszer, amely áramforrásból, szabályozó rendszerből és elektromos vezetőképességgel rendelkező adalékokat tartalmazó festékből áll. A termék a tervek szerint minden háztartásban kiépíthető lesz, de azt csak erre képzett, külön engedéllyel rendelkező szakember tudja majd telepíteni. A fűtőfesték idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet: körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást fel lehet fűteni, 300-350 watt/m2 teljesítmény mellett. Legfőbb előnye, hogy jelentősen csökkenthető használatával otthonunk ökológiai lábnyoma, ráadásul sokkal költséghatékonyabb a kiépítése, mint a hagyományos fűtési rendszereknek, és az elektronika, illetve a festék nem szervesen kapcsolódnak egymáshoz, így külön-külön is cserélhetők, azaz költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető.

„Nagy várakozással tekintünk az innováció felé, mert a fűtőfesték forradalmasítja a lakásfelújítást a következő évtizedekben. Olyan termékről van szó, amely bármely Poli-Farbe beltéri vagy kültéri falfestékkel átfesthető lesz, így nem szükséges kompromisszumokat kötni a színválasztásban sem: a legkorszerűbb technológia és a legszebb színek együtt biztosítják a vásárló elégedettségét. A projekt innovációs értéke 100 milliós nagyságrendű, a termék a lakosság számára 2020-tól lehet elérhető”

– mondta Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezető igazgatója a cég budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a fejlesztői csapatban kizárólag magyar szakemberek vesznek részt, az egyetemi tanszék és a festékgyár csapata idén ősszel szeretné bemutatni a prototípust a nyilvánosság előtt.

„Nagyszerű érzés olyan hazai innovációban részt venni, amely hasznossága a háztartásokban is azonnal belátható. Távolabbra tekintve az is izgalmas perspektíva, hogy a fűtőfesték a közeljövő okos otthon megoldásainak is ígéretes eleme lehet majd.”

– mondta Dr. Magyar Gábor, a BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék vezetője.

A 30 milliárdosra becsült magyar dekor festékpiac mintegy 75 százalékán három nagy festékgyártó vállalat osztozik, ezek közül kizárólag a 26 éve alapított Poli-Farbe Vegyipari Kft. hazai tulajdonú. Folyamatosan bővíti portfólióját magyar vegyipari szakemberek segítségével, ezen felül nagy gondot fordít saját laboratóriumának és gyártógépeinek fejlesztésére is.

poli-farbe_3

A bócsai vállalat 2017-ben 11,04 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, szemben a 2016-os 10,232 milliárddal. A Bács-Kiskun megyei vállalat jelenleg 271 embert foglalkoztat. A Poli-Farbe a tavalyi üzleti évben 44.555 tonna terméket gyártott a magyar és az európai piacra. A dinamikus fejlődésben tavaly is kulcsszerep jutott a diszperziós beltéri fehér falfestékeknek, amelyek értékesítése folyamatosan növekszik. A Poli-Farbe forgalmának mintegy 20%-át teszik ki a homlokzati hőszigeteléssel összefüggő termékek.

„Egyre nő az ingatlanfelújítási és lakásvásárlási kedv, több jövedelem marad a lakosságnál, így bővülést és egyszámjegyű növekedést várunk 2018-ra. Számos szegmensben piacvezetői pozíciót értünk el az elmúlt évben, például a Poli-Farbe Platinum egyrétegű és csepegésmentes falfestékünk vezető szerepet tölt be a beltéri színes DIY-festékek piacán. Megújulását a kerámiák világát idéző, új csomagolással támogatjuk. Aktuális termékfejlesztésünk a Poli-Farbe Platinum matt latex falfesték, amely 100 szennyeződésnek is ellenáll: nem csak lemosható, de dörzsölhető is, úgy, hogy a festett felület egyáltalán nem sérül. Segítségével jelentősen csökkenthetőek a felújítási költségek, hiszen évekre biztosítja a tartós és szép felületeket”

– hangsúlyozta Szabó Antal.

poli-farbe_4

A Poli-Farbe ősszel bővítette bócsai telephelyén mintegy 926 millió forintos beruházás keretében gyártókapacitását. Az ipar 4.0 korszerű technológiáját felhasználva történt a teljes automatizálás, ám a vállalaton belüli átcsoportosításnak köszönhetően munkahelyek nem szűntek meg. Az építőipari fejlesztésnek köszönhetően immár robotok gyártják a festéket, és növekedni tudott a magyar festékek versenyképessége világszerte. Az üzemcsarnok, amelyben a robottechnológia és a gyártósor helyet kapott, szintén EU-s támogatásból valósult meg 2013 végén, több mint 208 millió forintból. A komplex beruházás összértéke így meghaladta az 1,13 milliárd forintot. A Poli-Farbe az új kapacitásokra építve kívánja növelni export tevékenységét.

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés