Connect with us

technokrata

Az okosotthonok több hasznos funkció mellett még a betörőket is elriasztják

Smart home

Az okosotthonok több hasznos funkció mellett még a betörőket is elriasztják

Az okosotthonok több hasznos funkció mellett még a betörőket is elriasztják

15 perc alatt törhetnek be ha őrizetlennek tűnik a lakásunk

Már csak pár hét van hátra a télből, de a téli sportok szerelmesei számára még tart a szezon, rengetegen látogatnak hazai és külföldi sípályákra. Egy néhány napos külföldi kirándulás alatt az üresen hagyott otthonra számtalan veszély leselkedhet. Elég 10-15 perc a betörőknek, hogy elvigyék értéktárgyainkat. Nem kell vagyonokat áldoznunk az otthonunk biztonságára, számtalan egyszerűen telepíthető biztonsági okoseszköz áll rendelkezésükre, amelyekkel kivédhetünk egy betörést.

 

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által nyilvánosságra hozott adatok szerint több mint 47 ezer lakásba törtek be 2015-ben, a legveszélyeztetettebb térség pedig a közép-magyarországi régió. Itt mintegy 10 ezer lakásbetörést regisztráltak, amelyből 6200 Budapesten történt. A hosszúra nyúlt sítúrák után hazatérni egy kifosztott lakásba még gondolni is riasztó egy fűtött hüttében.

A betöréshez pedig nem kell sok idő, elég 10-15 perc, és megtakarított készpénzünket, laptopunkat, elektronikai eszközeinket elvitték. Hogy az Ön lakása veszélyben van-e? Ha nincs rajta legalább rács, riasztó, vagy valamilyen megfigyelő eszköz, könnyen áldozatul eshet, a betörők számára ugyanis a kiválasztási szempontok között ezek is szerepelnek.

„Egy társadalomban könnyen állandósul a bűnözéstől való félelem, amely nyomasztó, de aktivizálja is az embereket a megoldások keresésére.  A kutatások azt mutatták, hogy ha az emberek a saját anyagi lehetőségeikhez képest mindent megtesznek azért, hogy lakásukat, vagyontárgyaikat megfelelő biztonsági berendezésekkel megvédjék, akkor szorongásuk csökken, biztonságérzetük nő. Annak a tudata, hogy ’én mindent megtettem, amit az anyagi lehetőségeim megengednek’, leveszi a felelősséget az egyén válláról.” 

– véli Dr. Boros János kriminálpszichológus, egyetemi docens.

Ma már nem feltétlenül van szükség nagy értékű beruházásra ahhoz, hogy megnyugodjon otthona biztonsága felől. Például a MediaMarktnál rendelkezésre állnak olyan okoseszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével a lakók bárhol és bármikor élőképet láthatnak otthonukról például felhőalapú kamerán keresztül. A biztonsági rendszer ráadásul anyagi lehetőségeink szerint bármikor bővíthető. Így a rendszerünkhöz hozzáadhatunk például nyitás- és mozgásérzékelőt, vagy riasztót is.

„Nem szükséges vagyonokat áldoznunk különböző webes szolgáltatásokra, melyeknek ráadásul magas havidíjuk is van. Az okos biztonsági rendszerek telepítése rendkívül egyszerű, magunk is elvégezhetjük, és bővíthetők. Ha ezeket használjuk, nyugodtabban utazhatunk el, hiszen egy mobilalkalmazáson keresztül bármikor ránézhetünk otthonunkra. Az azonnali vészjelzésnek köszönhetően egy esetleges betörés esetén pedig azonnal értesíthetjük a hatóságokat.”

– mondta el Szánthó Balázs, a MediaMarkt Árkád áruház ügyvezető igazgatója.

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu