Connect with us

technokrata

Sok magyar a mobiljával irányítaná az otthonát

Smart home

Sok magyar a mobiljával irányítaná az otthonát

Budapesten és a nagyobb vidéki városokban közel százezren tervezik új építésű lakás vásárlását a következő öt évben.

Budapesten több mint 78 ezren tervezik, hogy öt éven belül új építésű lakást vásárolnak a Cordia Magyarország és az Ipsos Zrt. kutatása szerint. A vidéki nagyvárosokban 22 ezerre tehető azok száma, akik ugyanilyen típusú lakóingatlant vennének az elkövetkező években. Az új lakások potenciális vásárlóinak 80 százaléka saját részre, tizedük befektetési, 8 százalékuk pedig mindkét célra tervez beruházást.

Bár az ideális ingatlan kiválasztásakor a saját használatra és a befektetési céllal vásárlást tervezők eltérő szempontokat tartanak fontosnak, a környék és az ingatlan jó megközelíthetősége mindkét csoportban a prioritáslista élére került.

A befektetni szándékozóknak természetesen a könnyű bérbeadhatóság és az adott környéken található üzletek száma a meghatározó. Négyötödük szerint az ideális befektetési célú ingatlan a belvárosban, frekventált helyen található, míg a saját használatra vásárlók között ugyanekkora arányban voksolnak a zöldövezeti lokációkra.

A befektetési céllal lakást kereső, magasabb pozícióban dolgozó potenciális vevők 79 százaléka számára kiemelten fontos, hogy az ingatlanfejlesztő a bérbeadás kapcsán is nyújtson szolgáltatásokat. Kétharmaduknál erőteljes igény mutatkozik arra, hogy az ingatlanfejlesztő saját maga kezelje, üzemeltesse az épületet, illetve több mint felük elvárja, hogy a lakás okosotthon legyen.

smarthome1

„Az okosotthon-technológiával felszerelt lakások egyre vonzóbb alternatívát jelentenek a vásárlók számára. Az intelligens rendszereknek köszönhetően a környezeti szenzorokkal folyamatosan mérhető a lakáshőmérsékletet és a levegő páratartalma, de akár távolról lekapcsolhatjuk a vasalót vagy a világítást is, ha indulás előtt megfeledkeztünk róla” – mondta Földi Tibor, a Cordia Magyarország vezérigazgatója.

A kutatás adatai szerint a lakáskeresés folyamatában gyakorlatilag ugyanannyira alapvető, első lépésnek számít a leendő lakás környékének feltérképezése, mint az internetes keresés. A megkérdezettek 73 százaléka első lépésként az interneten kezd böngészni, amikor új építésű ingatlanok után érdeklődik. A felmérés eredményei alapján az ismerősök, barátok megkérdezése, ingatlanközvetítők felkeresése kevésbé jellemző, míg az újsághirdetések böngészése inkább vidéken gyakori.

Az ingatlanpiac fellendülését a piaci szereplők aktivitása is jelzi. Idén tavasszal a Futureal-csoport lakásfejlesztési divíziója, a Cordia 1500 új építésű okosotthon építését jelentette be, ezzel a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnagyobb volumenű ingatlanfejlesztése indult el. A VIII. kerületben a Corvin Sétány részeként valósul meg a Corvin Atrium, ahol több 531 lakás vár majd gazdára. A XIV. kerületben a Thermal Zugló II. beruházás keretében 190 termálvíz-bevezetésű lakás épül. A XI. kerületben két új ütemmel folytatódik a Terrace Residence, ahol 2017 végéig újabb 65 lakás készül el. A II. kerületi Kapás21 épületében 102 kerül kialakításra, a felsőbb szintekről panorámával a Várra. A XIII. kerületben pedig két fejlesztés is indul, az egyik az Árpád híd, a másik a Gyöngyösi úti metróállomás szomszédságában. A belső kerületekben az Andrássy úthoz közel eső Rózsa55, míg a VII. kerületben a Grandio névre keresztelt épületben kínál magas minőségű lakásokat.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin