Connect with us

technokrata

Hogyan támogathatják a tanítást és a tanulást a projektorok?

Smart home

Hogyan támogathatják a tanítást és a tanulást a projektorok?

Az Epson projektorai hatékonyan alkalmazhatók az alap-, közép- és felső szintű oktatásban, így a vállalat a magyar piacon is jelentős eredményeket ért el termékeivel.

A hatékonyságnövelés valós igény az oktatásban

A Coleman Parkes által végzett 2011. decemberi és 2012. januári kutatás a középiskolákban alkalmazott technológiai megoldásokat vizsgálta. Az interjúk során 300 középiskolai IT döntéshozót kérdeztek, illetve 300 középiskolai tanár válaszait gyűjtötték össze online kérdőíves módszerrel az Egyesült Királyságban, Németországban és Olaszországban. A kutatásból kiderül, hogy az IT döntéshozók 46 százaléka úgy vélekedik, az iskolák nem fordítanak megfelelő összegeket arra, hogy olyan technológiai környezetet biztosítsanak a diákoknak, melyet a társadalom manapság elvárna. 39 százalékuk szerint a tanárok hatékonyságát akár 20 százalékkal is növelni lehetne, ha a tantermekben megfelelő szintű technológiai megoldások lennének.

Az Epson válasza az igényekre

Az újabbnál újabb digitális technológiák révén az évek során sokat változtak, fejlődtek a projektorok. Így például az ultrarövid vetítési távolságú és az interaktív projektorok egyértelműen megkönnyítik a prezentációk megértését és követését a tanulók számára, és hozzáadott értékükkel a tanárok munkáját is segítik.

Interaktív előadások

Az interaktív előadások elősegítik a diákok motiválását, bevonását. Néhány iskola digitális táblákat használ erre a célra, de egyre több intézmény választja az Epson interaktív projektorait, az EB-485Wi és az EB-475Wi készülékeket.

A projektorok 35 centiméterről 152 centiméteres képet vetítenek, rövid vetítési távolságuknak köszönhetően a tanárok és a diákok árnyéka nem zavarhatja meg a kivetített képet az előadás közben. Az EB-485Wi és az EB-475Wi készülékek bármely felületet – akár egy asztallapot is – interaktívvá varázsolnak, nincs szükség vászonra használatukhoz. Az eszközökhöz tartozó, könnyen használható digitális toll és szoftver segítségével egyszerűen navigálhatunk a vetítési felületen. A projektorok ezen felül rendelkeznek beépített interaktív funkciókkal, melyek PC csatlakoztatása nélkül is lehetővé teszik a lehető legmodernebb előadások megtartását.

 

Milyen a hatékonyan alkalmazható projektor?

– Egyszerű használat: Az ultrarövid vetítési távolságú vagy interaktív projektorok kiválasztásánál is az egyik legfontosabb tényező az egyszerű kezelhetőség, a bonyolult beállítási folyamatok ugyanis hasznos perceket rabolnak el a tanórából. Kifejezetten a tanárok munkájának megkönnyítésére fejlesztette ki az Epson például az azonnali be- és kikapcsolás funkciót, amely csökkenti a telepítés idejét, ami különösen akkor hasznos, ha különböző termekben használják, azaz sokat mozgatják a készülékeket.

– A szín az úr: Bármilyen tartalomról is legyen szó, fontos, hogy a projektor élethűen adja vissza a színeket. Kétféle projektor technológia létezik: a DLP és a 3LCD. Az 1-chipes DLP projektorok forgó színkereket használnak, és a színeket egymás után villantják fel, melyeket aztán a néző agya kapcsol össze színes képpé. Ilyenkor azonban előfordulhat az úgynevezett szivárvány-effektus vagy színtörés esete, amely során a szem külön-külön észleli a színeket. Az Epson által kifejlesztett és használt 3LCD technológia már nem bízza a befogadóra a színek valós észlelését, a 3 paneles technológia a piros, zöld és kék alapszínekben állítja össze a kivetítendő képeket. Egy prizma helyezi ezeket pontosan egymásra, így a szem már a valószerű, természetes és ragyogó képet látja, villódzás és szivárvány-effektus nélkül. Ez a megoldás jobban kíméli a diákok szemét.

– Világosban is fényesen: A lekapcsolt lámpák megnövelik az esélyét, hogy a tanulók elkalandozzanak, és a jegyzetelést is megnehezíti. Ha egy projektor megfelelően erős fényt bocsát ki, akkor nincs szükség a szoba besötétítésére. Az Epson, projektorai egyformán erős fehér és színes fényt garantálnak. A részlet gazdag, éles és természetes színek lehetővé teszik, hogy a tanárok felkapcsolt világítás mellett vetíthessék előadásaikat.

– Még látványosabban: Az olyan projektor-kiegészítő eszközök, mint a dokumentumkamera vagy a mikroszkóp jelentősen növelhetik az előadások minőségét, érdekesebbé tehetik azokat a helyben rögzített képek kivetítésével, egy-egy kisebb tárgy felnagyított képének prezentálásával.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin