Connect with us

Hirdetés

technokrata

60 éves az első színes tévé szolgáltatás

Smart home

60 éves az első színes tévé szolgáltatás

Az amerikai CBS (Columbia Broadcasting System) 1951. június 25-én indította be az első kereskedelmi színes TV adást az USA keleti partvidékének öt körzetében.

Ez a színes TV rendszer még mechanikát használt a színinformáció előállításához. A fekete-fehér kamera előtt egy hat szegmensre beosztott korong forgott, a szegmensek piros, kék és zöld színszűrőből álltak.

A korong másodpercenként 24 fordulatot tett meg, s az így másodpercenként előállt 6×24=144 képinformációt sugározták ki az előfizetők felé. A megoldást még a negyvenes években a Budapesten született Goldmark Péter Károly dolgozta ki a CBS számára, ezt nevezték képváltó rendszerű színes televíziónak (field sequential color system). A vételhez hasonlóan mechanikus rendszer kellett. A képcső előtt az adással szinkronban egy ugyanolyan színszűrő tárcsa forgott, s valójában a néző szemében alakult ki a színes képhatás.

A rendszer legnagyobb problémája – a kezdetlegesség mellett – az volt, hogy akkoriban a fekete-fehér televíziós adásoknál 60 képet továbbítottak másodpercenként. Ahhoz, hogy a színes adás beférjen ugyanabba a sávszélességbe, mint a fekete-fehér, az 525 soros felbontást 405 sorosra csökkentették. Ez viszont azt is jelentette, hogy a színes adást a fekete-fehér készülékeken nem lehetett fogni, csak egy külön adapter segítségével. A képernyők jelentős része tehát a színes adások időtartama alatt sötét maradt.

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy egyedül a CBS gyártott színes televíziót, a Columbia 12CC2 modellt a vételhez. Nem csoda tehát, hogy a szolgáltatásnak nem lett sikere. A készülékből kétszáz darabot gyártottak, s százat tudtak eladni 1951 novemberéig, amikor a Nemzeti Termék Hatóság a koreai háború miatt betiltotta a színes televíziók gyártását. Mire pedig a tilalmat 1953-ban feloldották, az RCA már készen állt az NTSC színes rendszerrel, mely már kompatibilis volt a fekete-fehér készülékekkel is. Az FCC – aki 1950. szeptember elsején még a CBS rendszerét fogadta el nemzeti szabványként – felülbírálta döntését és ennek következtében lett az USA színes TV szabványa az NTSC rendszer.

 



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés