Connect with us

technokrata

60 éves az első színes tévé szolgáltatás

Smart home

60 éves az első színes tévé szolgáltatás

Az amerikai CBS (Columbia Broadcasting System) 1951. június 25-én indította be az első kereskedelmi színes TV adást az USA keleti partvidékének öt körzetében.

Ez a színes TV rendszer még mechanikát használt a színinformáció előállításához. A fekete-fehér kamera előtt egy hat szegmensre beosztott korong forgott, a szegmensek piros, kék és zöld színszűrőből álltak.

A korong másodpercenként 24 fordulatot tett meg, s az így másodpercenként előállt 6×24=144 képinformációt sugározták ki az előfizetők felé. A megoldást még a negyvenes években a Budapesten született Goldmark Péter Károly dolgozta ki a CBS számára, ezt nevezték képváltó rendszerű színes televíziónak (field sequential color system). A vételhez hasonlóan mechanikus rendszer kellett. A képcső előtt az adással szinkronban egy ugyanolyan színszűrő tárcsa forgott, s valójában a néző szemében alakult ki a színes képhatás.

A rendszer legnagyobb problémája – a kezdetlegesség mellett – az volt, hogy akkoriban a fekete-fehér televíziós adásoknál 60 képet továbbítottak másodpercenként. Ahhoz, hogy a színes adás beférjen ugyanabba a sávszélességbe, mint a fekete-fehér, az 525 soros felbontást 405 sorosra csökkentették. Ez viszont azt is jelentette, hogy a színes adást a fekete-fehér készülékeken nem lehetett fogni, csak egy külön adapter segítségével. A képernyők jelentős része tehát a színes adások időtartama alatt sötét maradt.

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy egyedül a CBS gyártott színes televíziót, a Columbia 12CC2 modellt a vételhez. Nem csoda tehát, hogy a szolgáltatásnak nem lett sikere. A készülékből kétszáz darabot gyártottak, s százat tudtak eladni 1951 novemberéig, amikor a Nemzeti Termék Hatóság a koreai háború miatt betiltotta a színes televíziók gyártását. Mire pedig a tilalmat 1953-ban feloldották, az RCA már készen állt az NTSC színes rendszerrel, mely már kompatibilis volt a fekete-fehér készülékekkel is. Az FCC – aki 1950. szeptember elsején még a CBS rendszerét fogadta el nemzeti szabványként – felülbírálta döntését és ennek következtében lett az USA színes TV szabványa az NTSC rendszer.

 Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

ipad mini

Tablet

Friss külsővel érkezhet az iPad Mini

2021. június 14. hétfő
g-shock

SmartWatch

Íme a legújabb aranyszínű fém G-shock

2021. június 10. csütörtök
fényképezőgép kiválasztása
iphone 13

SmartPhone

Valószínűleg 3 új színben érkezik az iPhone 13

2021. június 9. szerda
harmony os

SmartPhone

Harmony OS + iOS 14 összehasonlítás

2021. június 7. hétfő

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu