Connect with us

Hirdetés

technokrata

Beleírja a neved a fűbe egy magyar robot

Smart home

Beleírja a neved a fűbe egy magyar robot

Füvet nyír, rajzol, táncol és zongorázik Figaro, a hatlábú robot. A Magyarországon készült modell bejutott az első nyolc közé egy nemzetközi versenyen, amit a robotot irányító mikrokontroller gyártója a Microchip írt ki, a számítógép alkatrész kreatív felhasználására.

Tetszőleges ábrát tud belerajzolni a fűbe a magyar hatlábú robot. Ha szeretnénk, hogy Figaro a születésnapunkra a szomszéd kertjébe nyírja a nevünket, akkor a Corel Draw nevű programmal kell megtervezni az ábrát és egy SD kártyára másolni a rajzot tartalmazó fájlt. A robot a kártyán található információk, négy, a kívánt ábra körül földbe szúrt, a távolság és az irányok meghatározását segítő ultrahangos jeladó, és persze egy penge segítségével belenyírja a pázsitba a korábban csak a monitoron látható képet.#cod1#

“Mindig is robotokat akartam tervezni, és volt is már néhány ilyen irányú próbálkozásom például kerekeken guruló robotokkal. A fűnyíró robot ötlete a Microchip versenye kapcsán vetődött fel bennem.” – nyilatkozta Kiss Levente villamosmérnök, a Figaro tervezője az ICT Pressnek.” Több tervem is volt a géppel, először háztartási munkákat akartam végezni vele, de végül a rajzolás és a fűnyírás tűnt a legkönnyebben megvalósítható elképzelésnek.” – mondja a tervező.

A robotot fél év alatt több mint háromszázezer forintból építette meg a biatorbágyi villamosmérnök, aki nem tervezi, hogy újabb példányokat fog készíteni belőle. Néhány hónapot azonban még a robot tökéletesítésére áldozna, és utána különböző rendezvények számára adná bérbe a szerkezetet.#cod2#

A robot jelenleg harmadik helyen áll a PIC mikrokontrollerek nemzetközi versenyében, és csak egy cukorbetegeket segítő mérőeszköz, és egy fürdőszobai berendezések energiafogyasztását optimalizáló rendszer előzi meg. A leghasznosabb vagy legkreatívabb felhasználásra márciusig lehet szavazni a Microchip honlapján regisztráció után, bővebb információkat pedig a tervező oldaláról tudhatnak meg Figaroról.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés