Connect with us

Hirdetés

technokrata

Foglaljon repülőjegyet az űrbe!

Smart home

Foglaljon repülőjegyet az űrbe!

Irány a thermoszféra!

Míg a 80-as években többnyire prospektusokból vagy szájhagyomány útján terjedt, melyik szállodába érdemes menni, milyen repülőgép-társaságnál kaphatunk megfelelő kiszolgálást pénzünkért, addig napjainkra sokkal jobbá vált a helyzet: számos online, utaztatással foglalkozó cég kínál lehetőséget a tájékozódásra, foglalásra. Ezek egyike az USA-ban népszerű Kayak.com – a 2004-ben alapított szolgáltató rendszerében nemrég érdekes kakukktojásra (easter egg) bukkantak az érdeklődők.

atmoszfera.jpgDe indítsunk egy kicsit távolabbról! Az űrkutatás sokáig állami monopóliumnak számított – már annál a nemzetnél, amelyik egyáltalán képes volt egyedül (vagy több másik országgal összeállva) finanszírozni az irdatlan költségeket. Éllovas állam e tekintetben – a Szovjetunió összeomlását követően – csak az USA maradt, de még az Egyesült Államok költségvetése sem bírta a NASA egyre csak növekvő erőforrás-igényeit (tegyük hozzá, a közel-keleti háborúk sok pénzt elvontak erről a területről). Így az amerikai űrhivatal a kétezres évek első évtizedének második felében nekilátott népszerűsíteni a kereskedelmi jellegű űrutazásokat: olyan pályázatokat írt ki, melynek keretei között dollármilliókkal szponzorálta a Föld légköréből kilépni igyekvő magánvállalkozások kísérleteit. 2007 szeptemberében aztán beszállt a versenybe a Google is, saját, Lunar X Prize támogatásával, melyre nemrég mi, magyarok is sikeresen jelentkeztünk.

Mindmáig azonban csak az orosz állami űrhivatal vitt fel űrturistákat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), habár grandiózus tervekkel sokan előálltak egy űr- vagy Hold-szállodát illetően. A közeljövőben azonban csak az űrbe való rövid kijutásra és onnan való visszatérésre lesz lehetőségük a lelkes (és pénzzel alaposan kitömött) vállalkozóknak.

És itt kapcsolódik össze a két történet: a korábban említett Kayak.com-on bukkantak rá az első kereskedelmi űrutazás lefoglalásának lehetőségére. Igaz, az oldal nem különösebben hirdeti, sőt, meglehetősen eldugták az opciót. A „Flight” menüpontra kattintva érhető el, ha a „From” mezőbe beírjuk a „90n” karaktersorozatot (ez egyébként a Spaceport America repülőtéri azonosítója), a „To” mezőbe pedig az „50m” (ez a thermoszféra alsó határa, mérföldben) kódot. Ezt követően ugyanarra a napra kell állítani az indulási és az érkezési időpontot, illetve első osztályú helyet kell választani (mi mást). Kattintás a „Search”-re, és máris előbukkan a lehetőség. Apróbb szépséghibája a dolognak, hogy jelenleg még csak előjegyezni lehet, a tényleges utazás – függetlenül a foglalás időpontjától – még nem elérhető.

urrepules - Kayak.com screenshot

Foglaljon már most! 🙂

„Remélem, valaki rajtunk keresztül foglal majd.” – nyilatkozta Robert Birge, a Kayak.com egyik vezetője az eset kapcsán, aki elárulta, hogy több ilyen kakukktojás is található oldalukon. Például az első tavaly bukkant fel, az Oceanic Flight 815 kapcsán – ez a Sydney-ből Los Angeles-be tartó járat zuhant le a Szigetre a Lost hat évadra elnyújtott sorozatában.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés