Connect with us

Hirdetés

technokrata

Európában is terjed a LED-es közvilágítás

Smart home

Európában is terjed a LED-es közvilágítás

Várnában ragyogott fel Bulgária első LED-alapú közvilágítása.

Éles fény
A LED világítótesteket a Sharp hivatalos bolgár disztribútora, az Interservice Uzunovi szállította. Ez a japán óriás első európai LED-alapú közvilágítási projektje.

A múlt hét során ragyoghatott fel az első LED-es közvilágítás a bulgáriai Várna városában. A beruházás eredményeként 186 LED világítótest világítja meg a várnai repülőtér és a város közti 3,8 km hosszú útszakaszt. A mintaprojekt a 2005/32/EO jelű Európai Direktíva követelményei szerint valósult meg, amelyet az Európai Bizottság a hatékony energiafelhasználású termékek használata érdekében léptetett hatályba.

LED Varna sharp

Várna éjszaka – kattintson a nagyobb változatért!

Azáltal, hogy a várnai repülőtér és a város közötti útszakaszon bevezették Bulgária első környezetbarát világítási rendszerét, nemcsak az önkormányzat kiadásai csökkennek jelentősen, hanem a széndioxid-kibocsájtás is jelentősen mérséklődik, miközben a fényforrások gyártása során sem használnak káros anyagokat, így is védve a környezetet. A LED lámpák a Sharp legújabb termékei közé tartoznak. A közterületi LED világítótestek gyártása a japán vállalat közel negyven éves technológiai kutatásainak eredményét tükrözi.

Gazdaságosan
A LED világítótestek közel 100 wattal kevesebbet fogyasztanak, mint a régi nátrium-lámpák – a LED technológia 154 wattos fogyasztása a korábbi lámpák 250 wattos fogyasztásához képest 40 százalékos megtakarítást jelent, miközben a fényerősség 10 000 lux marad. A LED világítótest garantált élettartama 15 év (60 ezer óra), miközben a régi lámpák esetén ez 10 év. További előny, hogy az új LED-es lámpák nem vonzzák a rovarokat, így megtakarítások érhetők el a rendszeres tisztítás során is. Akár 90 százalékkal csökkenhet a közvilágítás rendszeres karbantartására fordítandó költsége, a Bulgáriában többnyire használt nátriumlámpákhoz képest.

Az Interservice Uzunovi a japán Sharppal közösen bejelentette, hogy átfogó megoldást nyújtana Várna Önkormányzata utcai világításának felújítására, amely során az elhasznált és elavult fényforrásokat a japán vállalat új fénykibocsájtó diódáira cserélnék. 6 ezer lámpa felszerelésével Várna Önkormányzata az elkövetkező 15 évben (a LED lámpák élettartama során) több mint 5 millió bolgár leva (kb. 715 millió forint) kiadást spórolhat meg. Az új világítási rendszer beruházásának költségeit fedezhetők lennének azokból a megtakarításokból, amelyeket Várna Önkormányzata az elektromos áram és karbantartás költségeinek csökkenése révén realizálhat.

A LED technológia további előnyei
Az alacsonyabb energiafogyasztás egyben kevesebb károsanyag kibocsájtását is jelenti. Egy fémhalogén lámpa 1,7-szer, egy nagynyomású nátriumlámpa 1,3-szor, míg egy indukciós lámpa 1,2-szer több széndioxid kibocsájtását vonja maga után. A LED technológia használata a hagyományos lámpákhoz képest egyharmadával mérsékli a levegőbe kerülő méreganyagok és káros részecskék mennyiségét, amelyek a fosszilis energiahordozók elégetése során keletkeznek. Emellett a LED fényforrások gyártása során nem használnak olyan káros anyagokat, mint a higany, az ólom és más toxikus kemikáliák, amelyek más világítási technológiák esetén jellemzők.

A LED mellett szól az is, hogy más technológiákkal összehasonlítva a legjobb színvisszaadási értékkel bír. A LED lámpák által kibocsájtott fény minősége a becslések szerint háromszor jobb, mint a nagynyomású nátriumlámpák esetén. Így ideális fényforrásnak bizonyulnak az olyan helyeken, mint a fontos városi utak és közterületek, üzleti negyedek és más kiemelt területek.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés