Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ha kíváncsi vagy a világra – Kutatók Éjszakája

Smart home

Ha kíváncsi vagy a világra – Kutatók Éjszakája

Ingyenesen látogatható bemutatók, virtuális bábozás, net-pitypang, távirányítású tank, villanymotorral működő kispolski.

Szeptember 24-én kerül megrendezésre az országos programsorozat, mely kéttucatnyi város 42 intézményében zajlik párhuzamosan. Az egész napos, fesztivál jellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése, közérthető formában.

A központi budapesti helyszín, a Millenáris a Magyar Telekom támogatásával várja a látogatókat, ahol a vállalat innovációs laborja, a Kitchen Budapest (KiBu) három installációval is jelen lesz. Bemutatásra kerül az Animata árnyszínház, mely egy valós idejű animációs szoftver, segítségével könnyedén építhetünk fel jeleneteket virtuális bábokkal. Kipróbálhatjuk az Opera Loopert is, amely egy a New York-i Brooklyn Museum eseményére készült interaktív installáció, továbbá megcsodálhatjuk a Landelion nevű, a kábelek újrahasznosításával kialakult organikus formájú net-pitypangot, amelyet a látogatók kelthetnek életre. Az Origo Bluetooth-on sugárzott mobil alkalmazásaival mutatkozik be a Millenárison.

Az izgalmas programokhoz a Magyar Telekom rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, a KFKI is hozzájárul videokonferencia létesítésével, amely lehetővé teszi a bejelentkezést élő kapcsolatban a központi és a győri helyszín között. Emellett a vállalat kifejezetten diákoknak készített “Legyél te is mindennapi hős!” gyakornoki programjával külön standon ismerkedhetnek az egyetemisták, főiskolások.

Az Ericsson Magyarország Kutatás-Fejlesztési Központjában működés közben lehet majd megnézni egy 3D kamerát és TV képernyőt, egy twitterező fát (ami bejegyzéseket küld közvetlenül egy Twitter oldalra, ha valaki elhalad mellette, de a mozgásra zenével, beszéddel, továbbá a fények le- és felkapcsolásával is reagál). Most először nyílik lehetőség a nagyközönség számára, hogy betekinthessen a kulisszák mögé is, 3 ericssonos fejlesztő laboratóriumba is látogatást tehetnek az előzetesen regisztrált érdeklődők.

Az ericssonos munkatársak hobbiból megalkotott szerkezeteiből összeállított kiállításon lesz többek között távirányítású tank, négy rotoros helikopter modell, villanymotorral működő kispolski, egy autóba szerelt GSM rendszerű riasztó és távkapcsoló rendszer, nagysebességű képfelvételek és gyorsított videók mikrokontrolleres vezérléssel berendezés is. Mindezek mellett a távközlés története, az Ericsson története és mobiltelefonok evolúciója kiállítások is megtekinthetők.

Néhány év múlva a hazai előfizetők számára is elérhetővé válnak a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességet kínáló mobilhálózatok. Az Ericsson Magyarország és a T-Mobile 2009 októberében megkezdett LTE tesztjének eredményeként a rendszer 20 MHz-es sávszélességen 100 Mbps letöltési és 35 Mbps feltöltési sebességet biztosít. Az ebből adott ízelítőben látható lesz az LTE révén elérhető gyors le- és feltöltés és online megtekinthető lesz egy HD felbontású videofilm is.

A Kutatók Éjszakája programjai ingyenesek, a látogatás többnyire regisztrációhoz kötött.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés