Connect with us

Hirdetés

technokrata

15 éves a Windows 95 – túl a csúcson?

Smart home

15 éves a Windows 95 – túl a csúcson?

Másfél évtizede az emberek órákig álltak sorban, hogy az elsők között vehessenek egy példányt a megújult grafikus kezelőfelülettel csábító operációs rendszerből.

Azt hinnénk, hogy az Apple „fedezte fel” az új számítástechnikai, szórakoztatóelektronikai termékekért való felhasználói sorban állást, holott nagy ellenlábasa, a Microsoft több mint egy évtizeddel ezelőtt már járt hasonló cipőben. A Windows 3.11-et leváltani hivatott operációs rendszert maga Bill Gates jelentette be, az akkori PC-használók egy jelentős része pedig iPhone/Harry Potter/Wii sorokat megszégyenítő tömegben várakozott a boltok előtt, hogy kezébe vehesse a Windows 95 dobozát.

1995 - Win95 Launch (Bill Gates)

Persze ezt a várakozást maga a Microsoft fokozta fel ennyire. Ingyen újságokat osztogattak az embereknek Londonban, Windows-fényekbe burkolták az Empire State Buildinget New Yorkban, a torontói CN Towert pedig egy száz méteres hirdetésbe csomagolták. Összesen több mint 300 milliót költöttek a termék beharangozására – erre pedig a korábbi stílushoz képest drámai változás kihangsúlyozása végett volt szükség.

Ekkor vált igazán ketté a termékvonal a vállalati és a magán/irodai felhasználók között (céges környezetbe a Windows NT-t szánta Redmond). Számos újdonságokkal gyarapodott az operációs rendszer az elődhöz képest, mint a jobb hálózati támogatás, faxok küldése, hangrögzítés és -lejátszás, videolejátszó eszközök, vagy az először instabilitása miatt csak plug&pray-nek csúfolt plug&play, azaz a hardvereszközök megkönnyített telepítése. Azóta is a Windows részét képezik az 1995. augusztus 24-én debütált olyan funkciók, mint a Start Menü vagy a tálca (taskbar). És valóban szebben nézett ki, mint a Windows 3.11, habár mai szemmel nézve már nyilvánvalóan elavult a kezelői felülete.

Sokan nem tudják, vagy nem emlékeznek rá, de nagyjából ugyanebben az időben jelent meg Redmond böngészője, az Internet Explorer. Másfél évtizede viszont még nem volt része az operációs rendszernek, hanem egy külön megvásárolható csomaggal, a Plus Pack for Windows 95-tel lehetett hozzájutni. Ez az állapot azonban hamar megváltozott, hiszen egy évvel később egy frissítés révén már beágyazta a redmondi óriás az operációs rendszerbe.

Sokan morgolódnak azért, mert a Microsoft megszüntette a Windows XP licencelését, és az operációs rendszer támogatásának vége is egyre közelebb kerül (bár az SP3 még mindig letölthető). Holott az XP abban az évben debütált, amikor a Microsoft kivezette a piacról a Windows 95-öt – azaz 2001-ben, tehát kétségtelenül rövidebb ideig „élt”. A nagy elődnek sokkal kevesebb ellenlábasa volt, mint most a Windows 7-nek.


Még a Jóbarátok (Friends) sztárjait is megszerezték

Napjainkban ugyanis számos oldalról éri fenyegetés a redmondi operációs rendszert. Az olyan ingyenes alternatívák, mint a Linux disztribúciók vagy a hamarosan megjelenő Google Chrome OS, csak apró cseppet jelentenek a tengerben, ahhoz képest, hogy mennyire átalakulóban van a „számítógép-használat”. Az évtized végén egyre többen alternatív módon érik el az Internetet, például okostelefonon vagy táblagépen keresztül, melyek zömén – a Windows Phone 7 hamarosan bekövetkező megjelenése ellenére – nem Windows fut, fog futni. A Google Androidja vagy az Apple IOS 4 rendszere dominálja ezeket a piacokat, a Microsoft pedig igazság szerint még a kanyarban sincs.

Pedig ez lehet a kulcsa a Windows továbbélésének. Ha ezt a szegmenst nem tudja a maga oldalára állítani a Microsoft, akkor hosszú távon komoly piacvesztést könyvelhet el, és már akár a Windows XP 15 éves évfordulóján sem lesz akkora jelentőségű aktuális termék, aminek kapcsán visszaemlékezhetünk a nagy elődre. Persze nem kell félteni a redmondiakat, olyan anyagi és humán erőforrással, szellemi tőkével, mint ők, kevés más vállalat rendelkezik. A cég konzolgépek, hardver-kiegészítők, hordozható zenelejátszók világába tett kirándulásai mind sikernek bizonyultak. Vagy gondoljunk a Windows Live-ra, ami összefogva kínálja ugyanazt, amit a legtöbb szolgáltató nem tud a felhasználóknak kompletten nyújtani – vagy legalábbis nem olyan szinten, ahogy a Microsoft teszi azt.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés