Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb áramot kínál az okos hálózat

Smart home

Olcsóbb áramot kínál az okos hálózat

10-15 százalékkal mérsékelheti az áramszámlát egy japán-magyar együttműködés.

Mintegy 10-15% energia megtakarítás várható azoktól az ún. Smart Grid („okos hálózat”) rendszerek üzembe állításától, amelynek innovációjára szerződött a japán Furukawa Electric hazai leányvállalata és a Dunaújvárosi Főiskola Ecotech Zrt. néven alapított K+F+Innováció profilú vállalkozása. A japánokkal való együttműködés a hatékonyabb össztársadalmi áramellátás és fogyasztás racionalizálása érdekében köttetett.

A Dunaújvárosi Főiskola részben Európai Uniós, részben saját erőforrásaira alapozva jött létre az Ecotech Közép-európai Innovációs és Technológiai Zrt. 2010 februárjában. A non-profit vállalkozás olyan innovációs centrumot hoz létre, ahol lehetőség van a fejlesztések inkubálására, tevőlegesen részt vesz vállalatok fejlesztésében és a technológia transzferen túl új kompetenciákat hoz létre a valós ipari igények kielégítésére.

A szektorközi együttélés jegyében a Videoton után az Ecotech Zrt. most együttműködési megállapodást kötött a japán Furukawa Electric Technológiai Intézetével, jelentették be az érintettek. Az együttműködés keretében a szakemberek SmartGrid rendszerek innovációjára szerződtek, és új, költséghatékonyabb módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek időben és térben szabályozza majd az energiatermelést és fogyasztást.

„A SmartGrid rendszer a 21. század energiaellátó rendszere, intelligens, amely valódi társadalmi előnyöket ad a rendszert használó emberek számára. Jelenleg az áram ára elszakad a valós előállítás költségeitől, a SmartGrid rendszer automatikusan megkeresi az adott időszakban elérhető, legolcsóbban előállított áramot a felhasználó számára. Egyfajta automatikus áramtőzsdeként kell elképzelnünk, amely bele lesz kódolva a rendszerbe. Emiatt az elméletben kiszámolt áramköltségek közelében lesz tartható az elfogyasztott áram ténylegesen kiszámlázott ára.” – mondta dr. Jenei István, az Ecotech Zrt. vezérigazgatója.

A jelenlegi áramszámla majdnem fele az átviteli díjakat takarja. A sok lokálisan termelt és lokálisan elfogyasztott energia elvileg is csökkenti az átviteli rendszerek energiaveszteségeit, hiszen nincs szükség nagy energiák távoli szállítására. Az USA energetikai minisztériumának (DOE) laboratóriuma (Energy’s Pacific Northwest Laboratory) adatai alapján a SmartGrid rendszerű technikai megoldásoknak köszönhetően össztársadalmi szinten 10-15% energia megtakarítás várható.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés