Connect with us

Hirdetés

technokrata

1980–2010: A laptopok három évtizede

Smart home

1980–2010: A laptopok három évtizede

A számítástechnika fejlődése a mobil PC-ken is tetten érhető volt az elmúlt harminc évben. Érdekességek a hőskorból.

Amíg az Intel első számítógép chipjén 2300 tranzisztor volt – ami abban az időben igen jelentősnek számított – a legújabb modelleken már 383 millió tranzisztor van. Az 1981-es Osborne 1 a maga idejében 4 millió műveletre volt képes másodpercenként. Azonban ez mai szemmel egy döcögő teknős sebességével ér fel, ha összehasonlítjuk a mai szuperkönnyű számítógépekével, amelyek mindössze üresjáraton üzemelnek, mikor másodpercenként néhány milliárd utasítás sebességgel működnek. Energiafogyasztás terén is hatalmas szakadék tátong. Ma már nincs szükségünk gázolajjal működő generátorra, hogy beindítsuk a számítógépet, a processzor energiafelhasználásának csökkentése azt jelenti, hogy jóval hosszabb ideig bírják az akkumulátorok.

A nemrég debütált új Intel laptop processzorok kapcsán nosztalgiázzunk egy kicsit, tekintsünk vissza a mobil számítástechnika három évtizedének pillanataira!

1981: Az Osborne 1
Az Osborne 1-et az első ´hordozható´ számítógépként tartják számon. A bőrönd nagyságú gépet füllel is ellátták, így könnyebben lehetett hordozni, és számottevő, 11 kg-os súlya miatt szükség is volt erre a fogantyúra. Ez a jókora ´hordozható´ gép 5 colos átmérőjű képernyővel rendelkezett, ami csak 52 karakternyi szöveget tudott megjeleníteni és processzora mindössze 4 MHz-en futott (665-ször lassabban, mint a mai Intel Core i7 mobil processzor).

Processzor: Zilog Z80, 4 MHz
Súly: 11 kg
Ár: 1 795 USD
Nevezetessége: Az első kereskedelmi forgalomban kapható hordozható számítógép, szövegszerkesztővel és táblázatkezelővel
Érdekesség: 1980-ben a Nintendo piacra dobta a Donkey Kong játékot. A rákövetkezendő pár évben a 80-as évek gyerekeinek kedvenc játéka lett.

1982: A GRiD Compass
A GRiD Compass sokak szerint az első valóban hordozható laptop. Egy órán át működő akkumulátorral az Osborne 1-nél jóval könnyebb volt, de a súlya még így is elérte a jelentőségteljes 5 kg-ot. Ez a számítógép volt az első összecsukható modell, ami a mai laptopoknál már természetes tulajdonság. A magas ára miatt a GRiD Compass-t főként az amerikai hadsereg és a NASA vásárolta, az utóbbi a 80-as évek elején az űrsiklón használta.

Processzor: Intel 8086 processzor, 4 MHz
Súly: 5 kg
Ár: 8 000-10 000 USD
Nevezetessége: Első összecsukható laptop
Érdekesség: A számítógépek számára 1982 jelentős év volt – A Time magazin megváltoztatta hagyományát és „Az év embere” címet „Az év gépe” címre cserélte.

1986: Az IBM PC Convertible
Ez volt az IBM első laptopja, és az első számítógépük, amely akkumulátorról ment. Ahogy a neve is sugallja, valóban átalakítható volt. A felhasználók levehették LCD-jét és helyette a gépet egy külső monitorhoz csatlakoztathatták. Számos adapterrel és nyomtatóhoz hasonló kiegészítőkkel még hasznosabb géppé tudták alakítani. 5,4 kilogrammos súlyával egy kicsit nehezebb volt, mint a GRiD Compass.

Processzor: Intel 80c88, 4,77 MHz
Súly: 5,4 kg
Ár: 1 995 USD
Nevezetessége: Az első akkumulátorról működő számítógép
Érdekesség: A Pixart 1986-ban alapították Special Effects Computer Group néven a Lucasfilm-nél. Számos Oscar-díjas animációt készítettek a Toy Story-tól a WALL-E-ig.

1992: IBM ThinkPad
1992-ben mutatta be az IBM az ikonikus fekete laptopokat. A ThinkPad 700C már csak 3,5 kilogramm súlyú volt, és az első, amelynek 10,4 colos TFT színes képernyője volt. A termékvonal a híres TrackPointot, a billentyűzet a kicsi piros joysticket is népszerűsítette, így azt egér nélkül is lehetett használni. A ThinkPadek az abban az időben a legjobbnak számító képernyővel, legnagyobb merevlemezzel és leggyorsabb processzorral rendelkező laptopok hírében álltak. Ezt használták az Endeavour űrsikló fedélzetén a Hubble űrtávcső javítási missziója alatt 1993-ban.

Processzor: Intel-alapú IBM 486SLC, 25 MHz
Súly: 3,5 kg
Ár: 4 350 USD
Nevezetessége: a kilencvenes évek eleji innovációjának számító színes monitor
Érdekesség: A Terminator 2: Az ítélet napja című filmet 1992-ben mutatták be. Ez volt akkoriban a legnagyobb költségvetésű (100 millió USD) film, amit valaha készítettek, melyben korszakalkotó számítógépes speciális effekteket alkalmaztak.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés