Connect with us

Hirdetés

technokrata

Blu-ray: még több adat egyetlen korongon

Smart home

Blu-ray: még több adat egyetlen korongon

Hamarosan megnövekedhet a kéklézeres lemezek kínálta tárkapacitás.

A Sony és a Panasonic azon dolgozik jelenleg, hogy a Blu-ray formátumot felügyelő ipari konzorciumot rávegye a kapacitás kibővítését célzó fejlesztéseik adoptálására. Ha a Blu-ray létrehozásában oroszlánszerepet vállaló két cég sikerrel jár, akkor megnyílhat az út a tárhely bővítésére – akár olyan, kétrétegű BD-k is megjelenhetnek, amelyekre közel 67 GB-nyi adat fér fel.

Ez úgy érhető el, hogy a napjainkban elérhető rétegenkénti 25 GB-os kapacitást 33,4 GB-ra tornázzák fel, a jelfeldolgozási módszer (partial response maximum likelihood – PRML) továbbfejlesztése révén. A két vállalat úgynevezett i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation) eljárásának alkalmazásán kívül azonban nem változtatna semmi a Sony és a Panasonic, azaz továbbra is a 405 nanométeres hullámhosszúságú (kék) lézert kibocsátó diódával rendelkező optikával lenne olvasható a lemez. Ennek előnye, hogy könnyebben biztosítható a kompatibilitás a már meglévő eszközparkkal.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem alkalmazták már korábban az i-MLSE technikát? Elsősorban azért, mert habár az algoritmus nem mai, komplexitása miatt mindezidáig nem lehetett olyan hardvert „alátenni”, ami valós időben tudta volna biztosítani számára a szükséges számítási teljesítményt. A Sony szerint a közelmúlt fejlesztései immár lehetővé tették adoptálását; mindez ugyanakkor azt jelenti, hogy a már megvásárolt Blu-ray lejátszók inkompatibilisek lesznek az új formátummal.

És ez egyben a továbbfejlesztett korongok megszületése előtti halálát is jelentheti. Hiszen a BD még „alapállapotban” sem volt képes igazán elterjedni – a HD DVD-vel vívott csatája során az Internet-hozzáférések sávszélessége és a merevlemezek kapacitása olyan mértékben nőtt meg, hogy a kéklézeres formátum már akkor elavult volt, amikor legyőzte riválisát. Napjainkban az online letöltések dominálnak, a filmipar nagy bánatára.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés