Connect with us

Hirdetés

technokrata

7 GHz-es AMD processzor

Smart home

7 GHz-es AMD processzor

Videobemutató a rekordközeli tempóra képes Phenomról.

Napjaink processzorai jellemzően 2-3 GHz-es órajel közötti frekvencián üzemelnek. Ennek gyakorlati okai vannak: 4 GHz alatt húzódik az a határ, ahol a fogyasztás szempontjából már vállalhatatlan mértékben disszipál hőt a CPU. Nem mellesleg a keletkező hő elvezetése is gondot okoz – az Intel és az AMD ezért váltotta le az évtizedes paradigmát az ezredforduló után nem sokkal, azaz hagyott fel az órajel folyamatos emelésével.

Ez azonban a túlhajtókat nem akadályozza meg a frekvencia felpörgetésében. Az angolul overclockingnak hívott folyamat során az adott lapka teljesítményének határait próbálgatják; a mai processzorok órajele ugyanis néhány 100 MHz-cel általában megemelhető. A fogyasztás ugyan megnő, de a teljesítmény is – ingyen. Csak a megfelelő hűtésről kell gondoskodni.

7 GHz felett
Mint minden téren, a profik itt is komoly eredményeket tudnak felmutatni, természetesen az ehhez szükséges tudás és technika birtokában. Az AMD nemrég tette közzé az alábbi videót, ahol egy, az Advanced Micro Devices által készített CPU-t órajelének több mint a duplájára tudtak túlhajtani. A Phenom II X4 955 Black Edition (azaz szorzózáras nélküli) lapka alapórajele 3,2 GHz volt, és ezt sikerült egészen 7,08 GHz-ig feltornászni.

A QuakceCon rendezvény bemutatója szerint ehhez folyékony nitrogént kellett használni, hűtőközeg gyanánt. Mínusz 196 Celsius fok – ekkor alakul át gázhalmazállapotból folyékonnyá -; ez a – földi körülmények között – extrém hideg kellett ahhoz, hogy a fenti eredményt el tudják érni.

Van és lesz még ennél is jobb
Hiába az elképesztő tempó, mégsem beszélhetünk rekordról. Legalábbis a processzorok paramétereit mérni és regisztrálni képes CPU-Z program adatbázisa szerint. Az alkalmazás adatait böngészve kiderül, hogy egy, a fentivel megegyező, C2-es steppingű modell esetében még egy picivel többre voltak képes a PC-tuning mesterei: a (jelenlegi) első 7,127 GHz-es frekvenciát ért el.

És még korántsem értünk fel a csúcsra! Amióta az AMD kiadta a Deneb kódnevű processzor C3-as változatát, ami elődjéhez képest kevesebb energiát fogyaszt, olyan CPU van a piacon, aminek túlhajtási potenciálja még nagyobb. Nem kizárt tehát, hogy hamarosan valaki a fenti (gyakorlati értelemmel nem bíró) rekordot is megdönti.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés