Connect with us

technokrata

500 GB egy DVD méretű lemezen

Smart home

500 GB egy DVD méretű lemezen

A General Electric Company nagy áttörésről számolt be a hét elején – megszületett a következő generációs optikai adattárolási technológia.

A GE Global Research kutatásának eredménye nagy lépés a holografikus adattárolás felé, közölte Brian Lawrence, a GE Holographic Storage programjának vezetője. Lawrence szerint a fél terabyte-os lemezek létrehozása azért számít komoly eredménynek, mert ezzel a hétköznapi felhasználó számára is elérhető közelségbe került a napjaink merevlemezei kínálta kapacitással összemérhető optikai korongok használata. „Mivel a GE mikro-holografikus lemezeit a standard Blu-ray készülékekben alkalmazotthoz nagyban hasonlító optikával lehet írni és olvasni, technológiánk költséghatékony, robosztus és megbízható holografikus lejátszók létrehozását teszi lehetővé.” – nyilatkozta a szakértő.

Habár Lawrence önbizalma érthető – hiszen mi mást mondhatna maga a fejlesztő -, de azért nem árt kicsit távolságtartóan kezelni a bejelentést. Tekintve, hogy még a Blu-ray sem terjedt el igazán – aminek fő oka a lejátszók magas ára és a felhasználói érdektelenség a nagyfelbontású tartalmak iránt -, földindulásszerű technológiaváltásra azért nem kell felkészülni. De tény: a GE mérnökei jelentős lépést tettek a napjainkban kapható optikai lemezek kapacitásának egy nagyságrenddel való növelésében.

Miben különbözik a holografikus adattárolás a DVD vagy Blu-ray lemezeknél alkalmazott megoldásokhoz képest? Abban, hogy míg ez utóbbiak csak a lemez felületén (illetve jelenleg maximum 2 rétegben) hordoznak információkat, addig a holografikus média háromdimenziós adattárolást tesz lehetővé. Vagyis az adathordozó szubsztrátum teljes vastagságában tárolhat egyeseket és nullákat, nem csak annak külső felülete. Innen is származik az eljárás neve: gyakorlatilag úgy valósul meg az adatok rögzítése és kiolvasása, mintha egy hologramot égetnének bele a lemezbe, illetve annak lenyomatát olvasnák ki.

És habár nem a GE az első vállalat, amely ilyen médiát fejleszt, hat éves kutatómunkájukat követően nekik sikerült először olyan formátumot alkotni, ami a jelenlegi lemezekkel is kompatibilis. A GE állítása szerint ugyanis a mikro-holografikus lejátszók a hasonló működési elv szerint nem csak a holo-korongokat tudják olvasni, hanem a felhasználó korábbi gyűjteményét – CD-it, DVD-it és BD-it – is életre tudják kelteni. Ha pedig a legmodernebb adathordozó kerül a meghajtóba, akkor arra akár több mint 500 GB-nyi adat is írható.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin