Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan készítsünk saját kezűleg digitális táblát?

Smart home

Hogyan készítsünk saját kezűleg digitális táblát?

Olcsó, gyorsan megvan, roppant látványos és hasznos.

A korszerű, digitális taneszközök használata nem mindig csak pénz kérdése. Egy csepeli általános iskola matematika, fizika és informatika tanárnője addig nem nyugodott, amíg – a pénz híján reménytelennek tűnő iskolai interaktív tábla beszerzés helyett – maga el nem készítette az iskola első digitális tábláját.

„2007 decemberében egy blogban olvastam először egy saját készítésű infravörös fénnyel működő eszközről, mellyel bármilyen felület (monitor, vetített kép) interaktívvá tehető.” – emlékezett vissza Klacsákné Tóth Ágota tanárnő – „A cikkben egy amerikai fiatalember (Johnny Lee) videón, a Wii konzoljáték távirányítóját használva, saját ötletű szoftverrel és tollal olcsón megvalósítható interaktív táblát mutatott be.”

„Mindig érdekeltek az új tanítási módszerek, a lehetőségek, amivel a gyerekek érdeklődését, figyelmét fel lehet kelteni. Már régóta irigykedve olvastam azokat a tanári beszámolókat, melyek interaktív táblák tanórai hasznosításának előnyeiről írtak. A mi iskolánk nem rendelkezik ilyen eszközzel, magam is csak egy bemutatón láttam ilyet. Alkalmazását az oktatásban én is jónak tartottam, ezért utánajártam, tényleg olyan könnyen el lehet-e készíteni, mint ahogyan ezt sokan megtették. Annyit tudtam a Wii-ről, hogy egy divatos drága játék, de soha nem láttam még ilyet. Az egyik áruházban ki lehetett próbálni a játékot, a kisebbik fiam le volt nyűgözve és rögtön rájött, hogyan kell kezelni.” – mesélte a tanárnő.

„Engem azonban a működési elve érdekelt. Vettem egy olcsó USB-s bluetooth eszközt és kipróbáltam az otthoni laptopon: valóban a Lee-féle szoftver azonnal felismerte a távirányítót. Infra ceruzám azonban még nem volt, először öngyújtó lángjával végeztem a kalibrálást-hiszen a lángnak van infravörös tartománya.” – folytatta a háromgyerekes, általános iskolai tanárnő – „Döbbenetes volt, amikor a lángot először érzékelte a távirányító! Nyilván nem lehetett vele pontosan kis helyre fókuszálni, de már tudtam vele vonalakat húzni. Ezt érdemes megmutatni a tanulóknak is, roppant látványos egy öngyújtóval rajzolni a táblára.”

„Az első órát a saját készítésű interaktív táblán 2008 februárjában tartottam, a gyerekek körében hatalmas sikerrel. Azóta folyamatosan használom az eszközt tanítási órákon, egyre jobbá továbbfejlesztve azt.” – számolt be büszkén az eredményekről Klacsákné Tóth Ágota.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés