Connect with us

technokrata

Olcsóbbá válnak a játékok

Smart home

Olcsóbbá válnak a játékok

A csökkenő árnak azonban következményei is lesznek.

A konzolokra fejlesztett játékok azért kerülnek jóval többe, mint PC-s társaik, mert a fejlesztőknek licencdíjat is fizetniük kell az adott játékgépet megalkotó vállalatnak. Emiatt egy PS3 vagy Xbos 360 játék átlagosan 60, egy wiis 50 dollárt kóstál, és ebből nem csak az adott játékot kiadó cég profitál, hanem a konzolgépet többnyire veszteséggel gyártó Sony/Microsoft/Nintendo is. Igaz, ez utóbbi masinája a kezdetektől fogva nyereséggel került értékesítésre.

Nem maradt ugyanakkor érintetlenül a nemzetközi pénzügyi viharoktól ez a piac sem, a gazdasági világválság érezteti a hatását itt is. Erre a kiadók úgy reagálnak, hogy valamivel olcsóbban adják a játékokat, ezt azonban nem (csak) profitjuk kárára teszik meg. Jesse Divnich elemző szerint számos esetben korábbi játékok forráskódjait, motorjait használják fel, amivel jelentősen csökkenthetők a fejlesztési költségek. Ezzel ugyanakkor grafikus megjelenésben és játékélményben is beszűkülhet a kínálat. Ugyanakkor ez utóbbi ellensúlyozására már láthattunk példát: a Ubisoft-féle Shaun White Snowboarding az Assassin´s Creed motorját használja, holott a játékélmény alapvetően különbözik. A régebbi alkotások forrásának felhasználása egyébként nem újkeletű jelenség, de a közeljövőben még gyakrabban találkozhatunk vele.

Assassin´s Creed motorral a sípályákon

Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy igen kompetitív a játékpiac, az egyes címek egymással versenyezve tolonganak a boltok polcain – amelyek pedig véges felülettel bírnak. Ezért, és a minél jobb eladási mutatókért kénytelenek további árengedményeket tenni a kiadók, ami viszont már profitba vágóan hathat rájuk. Ugyanakkor a csökkenő árak felgyorsíthatják a régi generációs konzolokról az újakra való átállást, tehát hosszútávon nem feltétlenül járnak rosszabbul a piac résztvevői.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin