Connect with us

Hirdetés

technokrata

Photoshop helyett GIMP-et

Smart home

Photoshop helyett GIMP-et

Egyre közelebb a Photoshop funkcionalitáshoz – az ingyenesen használható képszerkesztő 2.6-os változata új képességekkel ruházza fel a szoftvert.

A GIMP (letöltés itt) a GNU Image Manipulation Program szavak kezdőbetűiből összeálló mozaikszó. Az eredetileg linuxos alkalmazás egy ingyenesen terjeszthető, nyíltforrású képeditáló eszköz, amivel olyan feladatok oldhatók meg, mint a fotóretusálás, képek létrehozása stb. Ebből következően egy egyszerű ˝rajzolóprogramként˝ is lehet használni, tehát az alacsony igényeket támasztó felhasználók számára is jó választás lehet; de emellett komolyabb alkalmazási területeken is megállja a helyét. Képes például feladatok kötegelt végrehajtására, különböző képformátumok közötti átalakításra, képek tömeges renderelésére stb.

Alapfunkcióinak sokasága, ingyenessége mellett rendelkezik még egy fontos tulajdonsággal: a fejlesztők a bővíthetőségre hegyezték ki a szoftvert. Ez azt jelenti, hogy számos plugin és kiterjesztés létezik hozzá, amivel ténylegesen szinte minden műveletet meg lehet valósítani, ami digitális képekkel kapcsolatban felmerülhet. Script-felületének köszönhetően pedig az egyszerűbb feladatoktól kezdve az összetett eljárásokig könnyen automatizálni lehet a gyakrabban használt tevékenységeket.

2.6-os változat jelentős korlátot döntött le. A Generic Graphics Library (GEGL) támogatása révén megszűnt a színcsatornánkénti 8 bites gát – immár képes 32 bites színmélységre is a szoftver. A GIMP szöveges eszköze már támogatja az automatikus tördelést és újrafeltöltést abban az esetben, ha a szövegterület átméretezésre kerül, valamint bővültek a tinta és ecset eszközök, illetőleg a szabadkezes kijelölés lehetőségei. A 2.6-os változat fejlődést hozott a pluginek szempontjából is. Emellett apróbb, a kezelői felületet érintő változások is helyet kaptak (például a dokumentum ablak immár mindig megjelenik, függetlenül attól, hogy meg van-e nyitva egy kép vagy sem).

A GIMP kisebb hibáktól mentesített 2.6.4-es változata letölthető gyors Download szerverünkről.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés