Connect with us

Hirdetés

technokrata

2009: hogyan alakul az idei év a számítástechnikában?

Smart home

2009: hogyan alakul az idei év a számítástechnikában?

Windows 7, 64 bites processzorok, Blu-ray meghajtók, SSD-k és netbookok – csak néhány ízelítő 2009-ből.

Egy évvel ezelőtt, 2008 elején még derűs jövőképpel rendelkeztek az elektronikai és IT-s óriáscégek. Akkor még senki nem gondolta, hogy a 2007 őszén beütött amerikai ingatlanpiaci válság csak az előszele volt annak a pénzügyi krízisnek, amely a tavaly év hasonló időszakában csapott le a világra. 2008 utolsó néhány hónapjában azonban mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy 2009 nem a PC-k további lendületes terjedésének éve lesz. Ugyanakkor vétek lenne azt hinni, hogy idén semmi érdekes nem fog történni az informatikában, szórakoztatóelektronikában. Lássuk, mire lehet számítani az előttünk álló 12 hónapban!

Az X-bit labs szerint az egyik fontos változás a számítógépek külsejének stílusosabbá válása és további méretcsökkenése lesz. Ezen a területen még mindig van hova fejlődni, annak ellenére, hogy már évtizedek óta létezik a személyi számítógép: a szabványos PC-házak egyhangúságát a noteszgépek elmúlt fél évtizedben tapasztalt előretörése sem tudta feledtetni. Napjaink laptopjai többnyire hasonló, mondhatni lélektelen külcsínnel bírnak, és ugyanazt a három-négy színt használják. Remélhetőleg 2009-ben végre komoly hangsúlyt kap az esztétika, és nem csak a high-end szegmensben.

És ha már szóba kerültek a hordozható számítógépek: 2009 vélhetően a netbook éra kiteljesedésének éve lesz. Várhatóan egyre több modell kerül piacra 8-10 colos képátlóval szerelt LCD-kkel, és ezzel eltűnik a rés a netbookok és a hagyományos méretű laptopok között. Mindamellett megjelennek a kétprocesszoros, nagyobb multimédia képességekkel bíró változatok is, így kiszélesedik a netbookok használata. Ez egyben drágulást is jelent, vagyis a netbookok ára közelíteni fog az alsókategóriás noteszgépekéhez.

2009 valószínűleg a netbook éve lesz, de hogy az SSD-é nem, az szinte biztos. A solid state diskek már két éve piacon vannak, és 2008 második felében komoly árcsökkenésen (illetve kapacitásbővülésen) estek át, mégsem várható, hogy idén robbanni fog a piac. Ennek oka, hogy még mindig drágák (főleg a tavalyi év végi események tükrében), ráadásul hiába nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, az adatokat tároló cellák viszonylag alacsony újraírást elviselő mivolta miatt még nem olyan megbízhatók, mint a több évtizedes fejlődést maguk mögött tudó winchesterek adattárolási módja.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés