Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan néz ki egy meghajlítható kijelző?

Smart home

Hogyan néz ki egy meghajlítható kijelző?

Olcsón állítható elő a digitális megjelenítést új élményekkel gazdagítani képes törhetetlen panel.

Évtizedek alatt hozzászoktunk a merev és rideg anyagból készült kijelzőkhöz, televíziós készülékekhez. Az elmúlt néhány év alatt ezek ugyan vékonnyá váltak, de még mindig ugyanaz a sík felület köszön vissza minden egyes elektronikai eszközünkben. A Hewlett Packard és a Flexible Display Center (FDC) azonban nemrég bemutatott egy olyan prototípust, amely nem hogy törésálló, de egyenesen arra született, hogy csavargassák.

Az Arizonai Állami Egyetemen e hét elején demonstrálták, mire képes az úgynevezett SAIL technológiára (Self-Aligned Imprint Lithography) alapuló fejlesztés. A display önmagát tudja kiegyenesíteni, vagyis sík állapotba rendezni, köszönhetően a szubsztrátumra közvetlenül felvitt mintanyomatnak. Ennek révén az eszköz egy papírlap simaságával felérő állapotba képes visszaalakulni, függetlenül attól, hogy korábban milyen alaki torzítást hajtottak végre rajta.

rugalmas kijelző

A SAIL technológia lehetővé teszi a vékonyfilm tranzisztoros elrendezés rugalmas műanyagra való felvitelét – ennek pedig egyenes következménye, hogy az előállítási költségek a korábbi, hasonló célú fejlesztésekhez képest jóval alacsonyabbak. És ez a kulcs ahhoz, hogy a termék általánosságban elterjedhessen a felhasználók között: az olcsó tömegtermelés révén válhat mindennapi életünk részévé a hajlítható kijelző. Mindamellett nem lebecsülendő szempont, hogy 90 százalékkal kevesebb anyag szükséges egy display előállításához, ami környezetvédelmi szempontokat illetően is pozitív hozadék.

Vinita Jakhanwal, az iSuppli kis- és közepes méretű kijelzők piacának kutatásával foglalkozó részlegén dolgozó vezető elemző szerint a tavalyi év 80 millió dolláros volumene a termékben rejlő potenciál miatt robbanásszerű fejlődés előtt áll. Az elemző úgy véli, hogy 2013-ra a piac nagyjából 2,8 milliárd dollárosra fog hízni, és olyan hétköznapi eszközökben találkozhatunk majd vele, mint mobiltelefonok, PDA-k, laptopok, e-könyvek.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés