Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows 7 – minden videót visz

Smart home

Windows 7 – minden videót visz

A következő microsoftos operációs rendszerhez végre nem kell majd külön kodekeket „összevadászni”.

Bizonyára szinte mindenki hallott már a Microsoft és az EU antitröszt bizottságának „összeakaszkodásáról” – az utóbbi kifogásolta, hogy az előbbi integráns részévé tette operációs rendszereinek saját fejlesztésű médialejátszóját. Az évtized elején indult, több éven keresztül zajló jogi párbeszédben végül salamoni döntés született – a Microsoft 2005-ben kénytelen volt olyan Windows XP-ket is piacra dobni, amelyekből el volt távolítva a Media Player. Fél évvel az első ilyen változat megjelenése után, még 2005 végén kiderült, hogy – pestiesen szólva – a kutyának sem kell a butított Windows XP.

Pedig a Media Player régóta több sebből vérzett. MP3 file-ok lejátszására ugyan megfelelt, de filmnézésre önmagában többnyire alkalmatlan volt. Mégpedig azért, mert Redmond „kifelejtette” az ilyen-olyan (DivX, Xvid stb.) tömörítéssel készített videók megjelenítéséhez szükséges kodekeket a szoftverből. Ennek licencpolitikai okai voltak, amibe most nem mennénk bele részletesen, inkább csak a következményekre világítanánk rá.

Két lehetőség állt ugyanis azok előtt, akik mégis csak Windows-ban szerettek volna filmet nézni. Egyrészt vagy külön „összevadászták” az egyes kodekeket, aminek többnyire az lett az eredménye, hogy azok összeakadtak egymással, és mindig voltak olyan filmek, amik emiatt megnézhetetlenek voltak. Nem ritkán az úgynevezett codecpackekkel kerültek be digitális kártevők a rendszerbe – egy-egy spyware, trójai be-becsusszant a rendszerbe. Másik lehetőség a kodekeket integráltan tartalmazó lejátszók letöltése – ilyen a Download rovatunkban is népszerűségnek örvendő VLC szoftver (letöltés itt).

Változások
A helyzet valamit javult a Windows Vista megjelenésével, de korántsem mondható üdvözítőnek a helyzet. A Microsoft érezte, hogy piacot veszít szeretett Media Playere, ezért aztán komoly lépésre határozta el magát e téren: a Windows 7-ben natív támogatást kap mind a DivX, mind az Xvid formátum. Emellett valószínűleg kezelni tudja majd a H.264 szabványt és az AAC hangformátumot is – szintén natív módon, azaz az operációs rendszer telepítését követően azonnal, külön kodekek Internetről való összebogarászása nélkül.

Mindez a Video Improvements In Windows 7 prezentációban látott napvilágot, melyet a Microsoft által minden évben megrendezett WinHEC 2008 konferencián mutattak be. A részletes lista az alábbi slide-on látható:

Ugyanakkor a kódolás kétirányú folyamat: nem csak „kibontani” kell tudni egy file-ból a tartalmat, de az sem árt, ha a nyers adatot bele tudja a rendszer kódolni egy állományba. A videotömörítéseknek a Windows 7 újabb válfajait támogatja, már ami a kódolást illeti: MPEG-4 és 3GPP. Ezeket a H.264-re (videó) és az AAC-re (audió) alapulóan tudja egyetlen file-ba tömöríteni az új redmondi OS. Mindamellett megmarad a már korábban támogatott formátumok (WMV, WMA és MP3) kezelésének képessége is. Kis szépséghibája a dolognak, hogy – legalábbis a kódolásnál – kötöttebb lesz a felhasználók keze; a paraméterek állításában nem lesz olyan széleskörű lehetőség, mint a kereskedelmi szoftvereknél. Magyarul például csak alacsonyabb bitrátával lehet kódolni egy videót a Windows 7 natív eszközeivel, mint egy erre szakosodott alkalmazással.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés