Connect with us

Hirdetés

technokrata

A DVD tönkreveri a Blu-ray-t?

Smart home

A DVD tönkreveri a Blu-ray-t?

A kéklézeres csata győztesének jutalma szintén a kimúlás?

Nagy port kavart anno, hogy gyakorlatilag egy-két nap alatt eldőlt tavaly év végén (illetve hivatalosan 2008 elején) az újgenerációs optikai adattárolók harca. Akkor jelentette be ugyanis az amerikai Warner Brothers kiadó, hogy a jövőben csak a Blu-ray korongokat fogja támogatni, a Toshiba-féle HD DVD-t pedig nem. Ezzel az utóbbi végzetes csapást szenvedett el; néhány hét múlva pedig le is álltak a gyártással a távol-keleti cégnél.

A Sony fejlesztése tehát győzött – ám azóta sem indult robbanásszerű terjedésnek az új médiaformátum. Habár a kéklézeres korongok nagy tárkapacitást kínálnak, új lejátszóra (és íróra) van szükség hozzájuk, és sem a készülékek, sem az egyes adathordozók árai nem estek olyan mértékben, hogy kiváltsák a felhasználók tömeges érdeklődését. Sőt, nemrég még az a csúfos eset is megesett, hogy a BR és a DVD egymáshoz mért részesedése ismét az utóbbi javára változott (pedig a Blu-ray egy ideje már folyamatosan növekedett, ami a piaci részarányt illeti).

Úgy tűnik tehát, hogy a Sony szabványa hiába nyerte meg a háborút – ez már túl későn jött győzelem lett. A Toshiba pedig azóta sem hódolt be a kéklézernek, helyette saját, tulajdonképpen ügyesen megalkotott új szabványával tör borsot riválisának orra alá. Az XDE (eXtended Detail Enhancement) voltaképp ugyanazzal a DVD koronggal dolgozik, mint a hagyományos DVD-lejátszók, ám speciális algoritmusok segítségével részletgazdagabbá teszi a képet (leegyszerűsítve: két pixel közé interpolál egy harmadikat, a két eredeti tulajdonságainak figyelembevételével). Ennek következménye, hogy míg a hagyományos DVD-lejátszókkal megjelenített kép HD-s felbontású kijelzőkön hajlamos a „bekockásodásra”, addig az XDE eszközök ezt a jelenséget kiküszöbölik (további részletek).

„Nem szándékozunk adoptálni a Blu-ray-t DVD-lejátszóink és -felvevőink tekintetében.” – nyilatkozta Josihide Fudzsi, a vállalat vezető alelnöke egy Tokióban tartott sajtókonferencián. Ezzel megspórolják azt az eszközönkénti 30 dolláros költséget is, amit a Sony kér a kéklézeres licencért; ráadásul a felhasználóknak is vonzóbb lehet egy olyan rendszer, amiben nem kell lecserélniük korábban megvásárolt filmes DVD-iket.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés