Connect with us

Hirdetés

technokrata

Slotmusic – soha többé zenei CD-t?

Smart home

Slotmusic – soha többé zenei CD-t?

A zeneipar beismerte a kompaktlemez halálát, és már memóriakártyán terjeszti komplett zenei albumait.

A zeneipar meghallja a változó idők hangját – sajnos általában későn, és először mindig ellenkezni próbál. Mert habár a kompaktlemez megjelenésével még diktálta a zenefogyasztási szokásokat, a 21-ik században már jobb esetben is csak követi azt. Például egészen 2008 szeptemberéig tartott rájönni, hogy a CD meghalt…

A legnagyobb kiadók közül négy támogatja azt az új formátumot, amely ma mutatkozott be a Sandisk jóvoltából. A Slotmusic névre keresztelt formátum szakít az optikai adattárolással, ahelyett MicroSD memóriakártyára alapul. A Wal-Mart és a Best Buy már alá is írta a szerződést az adathordozó árusításával kapcsolatban, így a boltokban is nemsokára megjelenhetnek az első olyan komplett zenei albumok, amelyeket nem(csak) CD-n lehet megvenni, hanem Slotmusic-on (is).

Persze kérdés, hogy nem elkésett-e a lépés, tekintve, hogy a CD kora nem alakja vagy kapacitása miatt múlt el. Pontosan azért vesznek egyre kevesebben műsoros kompaktlemezeket, mert elavult a zenetárolási forma; illetve az Internetről könnyebben beszerezhetőek a kívánt dalok (a legalitás kérdését most hagyjuk). A kiadók mindazonáltal bíznak abban, hogy siker lesz az új formátum, hiszen mobiltelefonok és MP3-lejátszók milliói rendelkeznek MicroSD memóriakártya slottal, ahova egyetlen mozdulattal behelyezhetők a Slotmusic-os albumok. Azt azonban „elfelejtették”, hogy aki zenehallgatásra is használja mobiltelefonját, az általában több albumot tölt föl PC-jéről a készülékre, és esze ágában sincsen cserélgetni benne a memóriakártyát…

Előnye ugyanakkor a Slotmusic formátumnak, hogy terveztek hozzá USB-s „bölcsőt” is, amibe belerakva bármilyen, USB porttal rendelkező számítógéphez közvetlenül csatlakoztatható. Ráadásul a kártyán tárolt dalok nélkülöznek mindenféle digitális jogkezelési korlátozást. A zeneszámok – a vájtfülűek most ne figyeljenek ide – MP3-ban kerülnek tárolásra, és az EMI Music, a Sony BMG, a Universal Music Group és a Warner Music Group kínálatából származhatnak. Kezdetben mindössze 29 albumról van szó, viszont olyan előadóktól, mint: Rihanna, Ne-Yo, Robin Thicke, New Kids on the Block, Weezer, Usher, Chris Brown, Akon és Leona Lewis. Sőt, még Elvis Persley szerzeményei(nek egy része) is megvehető ebben a formában.

Az viszont még nem derült ki, hogy mennyibe kerül egy memóriakártya – a The New York Times értesülései szerint nagyjából 7-10 dollár (1100-1600 forint) közötti összegre kell számítani.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés