Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vasút-Őr: érinthetetlen rézkábelek

Smart home

Vasút-Őr: érinthetetlen rézkábelek

Intelligens IP kamerák őrzik a MÁV közlekedésbiztonsági rézkábeleit.

Intelligens kamerák vigyázzák a Budapest–Bécs nemzetközi vasútvonal legfontosabb csomópontjain lefektetett biztonsági rézkábeleket. A kamerák már akkor riasztják a biztonsági szerveket, amikor valaki a kábelek közelébe kerül. A megnövekedett rézkábel lopások tetemes károkozás mellett az utasok biztonságát is veszélyeztetik.

„Bűnmegelőzési megoldásra volt szükség, így kár sem keletkezik és a tetteseket is időben le tudják fülelni. A kábellopások megakadályozása nem csak emberéleteket ment, hanem százmilliós, akár milliárdos veszteségektől is megóvja a vasúttársaságokat” – mondta a kamerákat gyártó Intellio Kft. ügyvezető igazgatója Kópházi János.

A MÁV új rendszere merőben eltér a szokványos biztonsági megoldásoktól. A frissen átadott intelligens rendszer Behatolás Védelmi funkcióval is rendelkezik, mely adott szituációk kialakulásakor automatikusan riasztást küldd. Ezek a megapixel felbontású kamerák megkülönböztetik a területen mozgó embereket a vadaktól és egyéb mozgó objektumoktól. A biztonságiaknak csak akkor kell a riasztásokra reagálniuk, amikor emberek mozognak a megfigyelt területeken.

Különálló megfigyelési pontok (Intelligens kamerák) kommunikálnak egymással WLAN hálózaton keresztül. Az adatkommunikáció mellett a megapixeles képek rögzítése is vezeték nélküli hálózaton keresztül történik.

Az élő megfigyelés monitorozása és a riasztások fogadása a Vasút-Őr távoli megfigyelő központjában történik. Mivel a vasúti megfigyelési helyszínek a monitorozó központtól távol eső lakott területeken kívüli helyszínek, ezért az élőképű monitorozáshoz szükséges adatok átvitele GSM UMTS 3G adatátviteli technológiával történik.

Az éjjel-nappali megfigyelés biztosítására minden kamera nagy teljesítményű IR reflektorokkal lett felszerelve, így a kamerák 40-70 méteres megfigyelési távolságot tudnak figyelni.

„Ma egy átlagos biztonsági rendszer még olyan kamerák felszerelését jelenti, mely hatásossága kizárólag emberi tényezőn múlik” – mondta Kópházi János. „Ezek a rendszerek semmi mást nem csinálnak, csak egy bizonyos képet mutatnak. Egy több kamerás rendszernél a biztonsági szolgálatnak folyamatosan látnia kéne az összes sugárzott képet és mindemellett fel kell ismernie, ha bármilyen nem kívánt esemény történik valamelyik helyszínen. Ez szinte lehetetlen egy adott idő után, ezért az esetek nagy részben csak a kamerák által rögzített kép alapján lehet utólag cselekedni. Ekkor már kár is keletkezett és a helyzetet nehezíti, hogy sokszor a sugárzott kép nem megfelelő minőségű, így adott esetben nem felismerhetőek a tettesek.”

A MÁV által alkalmazott technológia a biztonságtechnika több területén is újító szolgáltatásokkal rukkolt elő. Ilyen megoldások például a képtárakat megfigyelő rendszer, a forgalomfigyelő rendszer, vagy a kiskereskedelmi megoldásokat felvonultató rendszer.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés