Connect with us

Hirdetés

technokrata

Viselkedési problémát okozhat a mobiltelefon

Smart home

Viselkedési problémát okozhat a mobiltelefon

Érzelmi és magatartási zavarokat eredményezhet a gyerekeknél.

Egy új kutatás szerint a mobiltelefont terhességük alatt rendszeresen használó édesanyák gyermekei, akik szintén rendelkeznek saját készülékkel, jóval valószínűbb, hogy viselkedési problémákkal küzdenek.

A kutatás egyik vezetője, Dr. Leeka Kheifets (UCLA School of Public Health) leszögezte, hogy a felfedezés további kutatásokat tesz szükségessé. „Egyre többen használják ezt a csodálatos technológiát, érdemes hát megnézni, hogy milyen potenciális egészségügyi hatásokat rejthet, és milyen módszerekkel csökkenthetők a kockázatok.”

Kheifets és csapata a Danish National Birth Cohort tanulmányban korábban részt vett édesanyák gyermekeinek 13.159 tagú csoportját vizsgálta meg. Mikor a gyermekek elérték a 7. életévüket, az anyáknak egy komplett kérdőívet kellett kitölteniük utódaik viselkedésére és egészségi állapotára vonatkozóan.

Figyelembe véve az olyan tényezőket, mint a szülők pszichiátriai problémái, és társadalmi-gazdasági helyzete, kiderült, hogy a mobiltelefon expozíciónak születés előtt és a születés után is kitett gyerekek bizony 80 százalékkal hajlamosabbak az érzelmi és magatartási problémákra, többek között a hiperaktivitásra is.

Jobb eredményeket mutattak azok, akik csak születésük után kerültek mobiltelefon közelbe, mint azok, akik csak a születésük előtt kaptak „dózist”, de még így is előnyösebb helyzetben voltak azoknál, akik mindkét csoportba beletartoztak.

Kheifets megjegyezte, hogy az anya mobiltelefon használata miatt a magzat még nincs veszélyben, de tény, hogy a gyermekek jóval több rádiófrekvenciás energiának vannak kitéve, mint a felnőttek, mert kisebbek a füleik és az agyuk is.

Mivel a tanulmányban részt vett gyermekek csupán 30 százaléka használ mobiltelefont, és csupán egy százalékuk heti egy óránál többet, a tudósok szerint a viselkedési problémát korántsem a rádiófrekvencia okozza, jóval inkább valószínűbb, hogy a szülői figyelem hiányára vezethető vissza a zavar. A mobiltelefonozó anyák ugyanis gyakrabban küzdenek mentális és pszichiátriai bajokkal, emiatt legtöbbjük a terhességük alatt is dohányzik.

Egyesek szerint a kutatási eredmények megrémítik az embereket – feleslegesen. Kheifets úgy véli, hogy felfedezését a nyilvánosság elé kell tárni, és nem szabad elbagatellizálni sem.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés