Connect with us

Hirdetés

technokrata

42 GB egyetlen DVD-n

Smart home

42 GB egyetlen DVD-n

Drámai mértékben megnövelhető kapacitás, de vajon piacra kerül-e?

A kompakt lemezek megjelenésével kapott nagy lendületet az adatok digitális hordozhatósága – a CD-kben található adathordozó rétegekbe égetett gödrök (pitek) hordozzák az információt. Hasonló elven működik az ennél hatszor nagyobb kapacitást nyújtó egyrétegű DVD is: itt sikerült elérni a pitek sűrűségének növelését, ami értelemszerűen megemelte az eltárolható adatmennyiséget. Ezt aztán a kétrétegű digital versatile disc-ek bevezetésével duplázták tovább, majd úgy tűnt, hogy itt kifújtak a DVD-ben rejlő lehetőségek (a kétoldalas, kétrétegű lemezek nem terjedtek el). Jött (és ment) a HD DVD, illetve az újgenerációs optikai formátumok közül győztesnek bizonyult Blu-ray.

Nem szabad azonban még temetni a régi rendszert, állítja egy japán kutatócsoport. A távol-keleti szigetországban dolgozó tudósok rájöttek, miként lehet drámai mértékben megnövelni egy DVD kapacitását: állításuk szerint 42 GB-nyi információ zsúfolható a korongra. Közel kilenc hagyományos korong tartalmát tudta a Tohoku Egyetem kutatócsapata rögzíteni egy DVD-n, amelyet a pitek alakjának megváltoztatásával értek el. A japánok szerint a hagyományos forma helyett előnyösebb V alakú gödröket használni.

Van ugyanakkor két hátránya a formátumnak. Először is, nem lehet az eljárást bevetni a kéksugarú lemezeknél, vagyis a Blu-ray nem profitálhat a felfedezésből (azt nem részletezték, hogy miért). Másodszor pedig – és ez a fájóbb pont – a módosított piteket tartalmazó korongokat hagyományos DVD-lejátszókban nem lehet „életre kelteni”. Ezen két okból kifolyólag valószínűleg sosem fogjuk kereskedelmi forgalomban kapható termékben viszontlátni az eljárást.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés