Connect with us

Hirdetés

technokrata

Külső videokártya notebookokhoz – megint

Smart home

Külső videokártya notebookokhoz – megint

Újra próbálkozik az Asus – de vajon érdemes?

Közismerten nehezen bővíthetők a hordozható számítógépek – főleg, ha a grafikus vezérlőről van szó. Aki egyszer megvette noteszgépét, az szinte biztos, hogy addig nem jut nagyobb 3D-s teljesítményhez, amíg le nem cseréli masináját. Létezik azonban egy másik megoldás is: külső grafikus gyorsító csatlakoztatása esetén csak ez utóbbit kell beszerezni, illetve lecserélni, ha elavul. Másfél éve már be is számoltunk az Asus ilyen irányú fejlesztéséről, akkor azonban végül nem jelent meg kézzelfogható termék a boltokban.

Most másképp lesz, fogadkozott a távol-keleti gyártó, és ismét nekirugaszkodott elképzelése kereskedelmi forgalomban eladható formára faragásának. Ennek eredménye az Asus ROG XG Station, amely egy Nvidia GeForce 8600 GT alapú videokártyát tartalmaz, illetve rendelkezik Dolby Digital 5.1 csatornás hangvezérlővel is. Emellett három USB portot szereltek rá, valamint egy fejhallgató és egy mikrofon ki/bemenetet. A termék magában foglalja tápegységét is, illetve hangerőszabályzóját, továbbá egy kijelzőt, amin olyan fontos paramétereket lehet figyelemmel kísérni, mint a rendszer fő hangereje, a grafikus chip órajele és hőmérséklete, a másodpercenként megjelenített képkocka (FPS) száma, a hűtőventillátor sebessége stb.

A G84-es GPU 32 stream processzorral van ellátva, valamint 16 textúrázó és 8 raszterműveletekért felelős (ROP) egységgel. 128 bites interfésszel csatlakozik 256 MB-nyi GDDR3 memóriájához, mely 1400 MHz-en működik (a mag órajele 540 MHz). Ezen adatok ismeretében látszik, hogy még ez a grafikus vezérlő sem csinál 3D-s bestiát noteszgépünkből, de az Asus szerint egy ilyen készülékkel az integrált Intel megoldásokhoz (945GM, 965GM) képest 6,7-12-szeres telesítménynövekedést tapasztalhatunk.

Magához a laptophoz a ROG XG Station ExpressCard interfésszel csatlakoztatható, ami nagyjából értelmetlenné is teszi a fentinél nagyobb tempójú videokártyák alkalmazását. Ezen a felületen keresztül ugyanis maximum 250 MB/s-os sávszélesség érhető el, mivel az ExpressCard PCI Express x1-en keresztül kommunikál a hordozható számítógép processzorával.

Az Asus fejlesztésének ára egyelőre nem ismert.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés