Connect with us

technokrata

Erősebbre barkácsolt olcsó laptop

Smart home

Erősebbre barkácsolt olcsó laptop

Egy kis műszaki érzék, és máris szárnyakat kap az Asus Eee PC-je.

Az ultra olcsó kisméretű noteszgépek korszakát éljük. A sort megnyitó Asus Eee PC-je révén vezető pozícióba került, ám az általa gyártott masinának vannak hátrányai. Sokan az alacsony teljesítményt róják fel hibájául; mert habár egy ilyen masinán senki sem akar Crysis-t futtatni, azért központi vezérlőegysége lehetne gyorsabb is. Az Asus azonban „csak” egy 900 MHz-es Celeron CPU-t (353) rakott a laptopba (de abból legalább ULV, vagyis az ultraalacsony feszültségen üzemelő típust).

Egy lelkes rajongó azonban érzett elég bátorságot magában ahhoz, hogy lecserélje a processzort. A Guryhwa néven postoló blogger képekkel teletűzdelt bemutatót tartott abból, hogyan „turbózta fel” a kis noteszgépet. A Celeron CPU-t lecserélte egy 1,2 GHz-es Pentium M lapkára (753), mely csupán fél wattal nagyobb TDP-vel rendelkezik, vagyis a fogyasztása nem nőtt meg jelentősen az Eee PC-nek (az alkatrészt 30 dollárért szerezte be).

Guryhwa beszámolója szerint BIOS módosítás nélkül felismerte az új központi vezérlőegységet; igaz, nem lett tökéletes az átalakítás. A processzor ugyanis csak 840 MHz-en üzemel, ám az eltérő architektúra miatt még így is gyorsabb, mint az eredeti Celeron. Részletek ezen a linken.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin