Connect with us

Hirdetés

technokrata

HD DVD: az utolsó tőrdöfés

Smart home

HD DVD: az utolsó tőrdöfés

A Microsoft beverte az utolsó szöget a kéklézeres technika koporsójába.

Amint arról korábban cikkeztünk, a Time Warner eldöntötte az újgenerációs optikai meghajtók csatáját azzal, hogy a Blu-ray mellé állt. Az idei év legelején, még a CES 2008 megnyitása előtt tett bejelentésével gyakorlatilag azonnal két vállra fektette a Toshiba által támogatott HD DVD-t: ez utóbbi eladásai meredeken zuhanni kezdtek januárban, és a helyzet odáig fajult, hogy egy hete a távol-keleti vállalat bejelentette: abbahagyja a formátum terjesztését. Mindez persze azzal járt együtt, hogy a boltokban megkezdték kiszórni a készleteket, vagyis az elmúlt napokban szinte fillérekért lehetett egy HD DVD-olvasóhoz hozzájutni. Ami már csak azért is jó üzlet lehetett a vásárlóknak, mert ezek a készülékek nem csak az újgenerációs formátum olvasására, hanem a DVD-k, CD-k kezelésére is képesek.

Visszatérve a kiárusításra – egy téren biztosan nem lesz roham a megmaradt példányokért. A Microsoft pár napja bejelentette, hogy nem támogatja többé Xbox 360 konzolja révén a HD DVD-t, vagyis nem lehet többé külső meghajtót kapni a játékgéphez. Az azonban nem tisztázott, hogy Redmond ezzel a döntésével teljesen felhagy-e a nagyfelbontású filmek tárolására használható optikai formátumok támogatásával, vagy később fejet hajt a Blu-ray előtt.

„A Toshiba, a hollywoodi stúdiók és a kiskereskedők korábbi döntésének eredményeként a Microsoft a HD DVD támogatásának visszavonását tervezi. A vállalat nem gyárt további új HD DVD lejátszókat Xbox 360-hoz, de folytatja standard termék- és garanciatámogatását minden eladott Xbox 360 HD DVD lejátszóhoz. Kitartva korábbi álláspontunk mellett, nem hisszük, hogy ez a döntés bármilyen hatással is járna az Xbox 360 platform értékesítésére vagy piaci pozíciónkra.” – áll a Microsoft által kiadott hivatalos közleményben.

Sokak szerint ezzel a döntéssel nem a Sony (a Blu-ray „atyja”), hanem a Microsoft járt jól. Sikeresen le tudta lassítani az újgenerációs optikai adattárolók térnyerését, időt engedve a szélessávú médialetöltések felfutásának. A Blu-ray-nek így igazából nem is a HD DVD (volt) a nagy ellenfele, hanem a DVD és az online letöltések.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés