Connect with us

Hirdetés

technokrata

27 colos OLED tévé a Sony-tól

Smart home

27 colos OLED tévé a Sony-tól

Vékonyabb, kevesebbet fogyaszt, szebb színeket ad. Ugyanakkor…

A szerves fénykibocsátó diódákra (azaz az OLED-ekre) alapuló kijelzőkkel már többször foglalkoztunk a Terminal hasábjain. Számos jó tulajdonságuk mellett két hátrányuk van: az élettartam tekintetében még elmaradnak az LCD-s televízióktól, másrészt előállításuk igen drága. Ezért a gyártók nem is nagyon sietnek a piacra lépéssel – az úttörők között csak néhányan képviseltetik magukat. Például a Sony.

A távol-keleti vállalat jelenleg egy 11 colos (32 centiméter) képátlóval bíró modellt mutatott be a CES-en, ugyanakkora méretűt, mint amekkorát Japánban árul a cég. Ez ugyan jelentősen kisebb, mint az átlag televíziók, ugyanakkor csak 3 milliméteres vastagsággal bír. Howard Stringer, a Sony vezérigazgatója szerint ez mindössze három hitelkártyányi méretet jelent. Mindez egymillió az egyhez kontrasztaránnyal párosul, vagyis rég nem látott sötétségben pompázhat a fekete – az LCD-kkel szemben valóban feketének látszik (nem pedig szürkésnek).

Nem vitás, elegáns készülékről van szó – ám az ára sokakat elriaszthat megvásárlásától. A kisméretű tévé ugyanis 2500 dolláros áron került forgalomba, ami magyar pénzre átszámítva nagyjából 450 ezer forintnyi kiadást jelent. Mindezt egy 32 centiméteres televízióért.

Ugyanakkor bemutatott egy jóval nagyobb modellt is a Sony: egy 27 colos (68 centiméteres) méretű prototípust. Egy hasonló, szintén prototípus formájában létező készülék azonban már a tavalyi CES-en is ki lett állítva, mégsem ért be eladható termék formájában. Ez azt jelenti, hogy az eltelt egy év alatt nem tudtak (vagy nem akartak) nagyobb panelt előállítani – a technológia tehát még kiforratlan.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés