Connect with us

Hirdetés

technokrata

Terabyte-os adattárolás otthon – szerver nélkül

Smart home

Terabyte-os adattárolás otthon – szerver nélkül

Magas fokú adatbiztonság, hatalmas kapacitás – az SMC otthoni körülmények között is használható NAS rendszerét teszteltük.

Nemrég nálunk járt az SMC Tigerstore névre keresztelt NAS (network-attached storage), vagyis hálózati adattároló eszköze. A készülék nagyon érdekes funkcionalitással rendelkezik: anélkül kínál helyileg elérhető tárhelyet (méghozzá nem is keveset) a felhasználó(k) számára, hogy ahhoz munkába kellene állítani egy szervert. Ez egyértelmű előnyökkel jár: csökkenti az adminisztrációs terheket, egyszerűbbé és adott esetben költséghatékonyabbá is teszi az üzemeltetést. Megvizsgáltuk tehát az SMC-féle NAS-t, hogy mit tud felmutatni a fentiekkel kapcsolatban.

Meglehetősen súlyos és nagy, ugyanakkor jellegtelen barna dobozban érkezett hozzánk a termék, amit kibontva nem sok felesleges sallang akadt a kezünkbe. Két tápkábel (egy európai és egy angolszász típusú csatlakozóval ellátott), egy dokumentációs CD, egy gyorstelepítési leírás (a főbb nyelveken, de magyarul sajnos nem), egy 2 méteres Ethernet kábel, illetve maga a habszivacsba és rózsaszín műanyag zsákba csomagolt NAS rejtőzött a dobozban.

Természetesen ez utóbbin van a lényeg: a vajszínű ház első ránézésre lényegre törően egyszerű kialakítással bír. Elölről megnézve egy ráccsal védett szellőzőnyílás illetve egy nyitható ajtó ötlik szembe, mely mögött a winchesterek (szám szerint négy darab) rekeszeinek nyitófelülete található. Ide kerültek a bekapcsoló gomb és a LED-ek (bekapcsoltság/készenlét, hálózati adatforgalmat mutató és diagnosztikai – mely meghibásodás vagy inaktivitás esetén világít – fénykibocsátó diódák) is. Üzem közben diszkrét kéken világít minden – csupán a stand by és a diagnosztikai LED piros; vagyis már távolról látni, hogy minden rendben van-e a készülékkel.

Hátoldalára került a 230/115 voltos váltást lehetővé tevő kapcsoló (itthoni használat esetén még véletlenül se állítsuk 115 voltra!); illetve itt jutott hely a tápkábel csatlakozójának is. A hűtést szolgálja az a 12 centiméteres ventilátor, amelynek nyílása szintén a hátsó panelen található. Ezen kívül egy bújtatott reset gomb, 4 Ethernet és 2 US port van a hátlapon (egy harmadik USB port a baloldalon várja a csatlakoztatást).

Ugyan maga a készülék igen masszív (nem spórolták belőle ki az anyagot), ennek ellenére a gyártó külön gondoskodott arról, hogy ne csússzon el könnyen, ha PVC padlóra, kőlapra vagy parkettára kerül a készülék. Négy darab kerek gumitalpat szereltek rá, ami ráadásul az alulról való szellőzést is elősegíti (ha a helységben van légmozgás).



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés