Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rovarszem a mikrokamerákban

Smart home

Rovarszem a mikrokamerákban

Hogyan képes a természet egyetlen sejtből bonyolult optikai rendszer létrehozására, méregdrága gyártástechnológia nélkül?

A méhek látása kulcsfontosságú lehet a mobiltelefonokban, a sebészetben, és az orvosi diagnosztikában alkalmazott mikrokamerák áttörésében – jelentették ki ausztrál szakértők.

A Melbourne-i Monash University agy és viselkedéskutatója, Dr. Adrian Dyer szerint, szinte pontosan olyan a méhek térlátása, mint az emberé. Susanne Williams-szel, aki a Royal Victorian Ear and Eye Hospital orvosi képalkotás központjának szakembere, közös munkával kidolgozták azt a módszert, amivel a méhek a virágok alakját látják.

A méhek látási alapkoncepciója annyira jó, hogy sokkal kisebb, egyszerűbb szemmel és aggyal is olyan jól látnak közel, mint a sokkal fejlettebb ember. „Szinte egyformán érzékeljük közelről a virágok formáját, de természetesen távolról az emberi szem már felülmúlja a méhek látását” – mondta Dyer. Szerinte a méhek hozzánk hasonlóan teljes képet látnak, ellentétben azokkal az állatokkal, akik szeme több apró, különálló képet érzékelnek, amit agyuk összegyűjtve egészként láttat velük.

„A törvényszerűségek megértése különösen fontos a technológiai haladás szolgálatában álló miniatürizált optikai eszközök tervezésében” – mondta Dyer. „Mindez természetesen bámulatos, hiszen szemük és agyuk igencsak kicsi, a kutatómunka eredménye így kiváló talaja lehet a technológiai fejlődésnek.”

Mint ismeretes, tavaly áprilisban jelentették be az amerikai University of California kutatói, hogy az ultravékony kamerák fejlesztéseit a rovarok szemének működése alapján lenne érdemes folytatni. A BBC cikke szerint az általuk kidolgozott domború szerkezetű, gombostűfej nagyságú szem több mint 8.500 hatszögű lencsét tartalmazott. Munkájukkal azt próbálták meg kideríteni, hogyan fejlődnek ki a rovaroknál a komplex látórendszerek. A tanulmány szerzője, Luke Lee professzor szerint bámulatos, ahogyan a természet egyetlen sejtből képes bonyolult optikai rendszert létrehozni, méregdrága gyártástechnológia nélkül. A biomérnökök kutatási eredményeik révén viszonylag olcsón és könnyen állítható elő olyan műszem, mellyel utánozható a természetes látási folyamat.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés