Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ legkisebb alaplapja

Smart home

A világ legkisebb alaplapja

Új rekordot állított fel a Via: parányi, zsúfolt alaplap a kisméretű számítógépeknek.

Pico-ITX névre hallgat a Via legújabb alaplapjának méretbeli besorolása. A tíz a mínusz tizenkettediken prefixum ki is jár neki, mivel mindössze 4×2,8 inch (10×7,2 centiméter) alapterülettel rendelkezik – ez pontosan a korábbi, nano-ITX alaplap méretének a felével egyezik meg. Pedig az sem volt nagyméretű, hiszen mindössze 12 négyzetcentiméteres felülettel bírt (és a mini-ITX hasonló paramétere is csupán 17 négyzetcentiméter).

Richard Brown, a Via vállalati marketingrészlegének alelnöke elmondta, hogy a Via VT6047 pico-ITX olyan kicsiny helyekre viheti el az x86-os architektúrát, ahol korábban elképzelhetetlen volt, hogy helyt álljon. A jelenleg egyelőre csupán referencia design képében létező alaplap ugyanis mindent tud, amit egy desktop PC, tehát akár UMPC-nek (ultra mobile personal computer) is alkalmazható alapot nyújthat. Persze azért kompromisszumokat kellett kötni; egetverő (grafikus) teljesítményre nem képes a kis eszköz. És nem maradt helye a memóriafoglalatnak sem az alaplapi alkatrészek oldalán, ezért ezt a forrasztási oldalra kellett rögzítenie a Viának. Ebből pedig mindössze egy darabot kapott, de az akár egy 1 GB-os So-DIMM DDR2 RAM is lehet.

Mi jellemzi még a májusban megjelenő pico-ITX kialakítást? A vállalat természetesen saját C-7 és Eden mikroprocesszorát (128 k L1 és L2 cache) integrálta az alaplapra (azaz a központi vezérlőegység nem cserélhető), ezek igen energiahatékony működést, vagyis alacsony fogyasztást biztosítanak. A CPU mellé a Via VX700-as chipje társul, ez szolgál chipkészlet gyanánt is, így biztosítva a helytakarékos kialakítást. Integrált VIA UniChrome Pro II felel a grafikus megjelenítésért, amely AGP-s interfésszel bír, illetve támogatja az MPEG-2/4 és a WMV9 video dekódolást. Szinte hihetetlen, de akár 7.1-es hangzás is előcsiholható a Sound Blaster (Pro) kompatibilis rendszerből.

Rendelkezik még IDE és SATA csatlakozókkal, valamint 10/100 Mbps-os Ethernet csatolóval. Négy USB portja van, de igény szerint egy PS/2-es egeret vagy billentyűzetet is rá lehet dugni. Egy COM port, egy opcionális TV Out és egy szintén opcionális multimedia csatlakozó teszi akár HDTV-vel is együttműködni képes eszközzé a Via alaplapját.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés