Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elhunyt a távirányító atyja

Smart home

Elhunyt a távirányító atyja

A modern életvitel alapkövét minden nap a kezünkbe fogjuk.

Több ezer új találmányt jegyeztek már be (vagy loptak el), és ezek közül számtalan meg is érte világszintű alkalmazását, ám egyedül egy maroknyi apróság vált a korszerű élet legfontosabb árucikkévé. A távíró, a telefon, a villanykörte, a rádió mind olyan áttörések, amelyek meghatározták jelen kultúránkat, ám egy, ami valóban a modern életvitel egyik alapmértékének számít, kerül minden nap a kezünk ügyébe, és ez a tévé távirányító.

Robert Adler, aki a televízió távvezérlő berendezésének drótnélküli változatát tökéletesítette, 93 éves korában hunyt el az Idaho állambeli Boise-ban. 1913-ban született Bécsben, pályafutása során 180 találmányát szabadalmaztatták, beleértve az érintőképernyő technológiát is. 1941-től kezdődően hat évtizedet töltött a Zenith Electronics kutató részlegénél. Bár 1979-ben nyugdíjba vonult, a ´99-es LG-beolvadásig a vállalat tanácsadójaként tevékenykedett. Mint ismeretes, a Zenith volt az utolsó eredeti amerikai televíziógyártó.

A tévé távirányító megalkotása nem csak Adler nevéhez fűződik: kollégájával, Eugene Polley-val közösen írtak történelmet. A Zenith először a korai ötvenes években a „Lazy Bones” kifejlesztésével próbált a lusta felhasználók kedvére tenni. Az eszközzel nem csak csatornát lehetett váltani, hanem ki-be kapcsolgatni is lehetett a készüléket. A kábel azonban sok kellemetlenséggel járt, ráadásul potenciális veszélyforrást is jelentett a felhasználók számára azáltal, hogy keresztülfutott a szobán. 1955-ben dobta a vállalat piacra a „Flashmatic” drótnélküli távirányítóját, mely alapvetően egy fénysugárral adott jeleket a televízió dobozának sarkán található fotocellának. Ez a fejlesztést tökéletesítésre szorult, mivel a dohányzóasztal lapjáról visszaverődő sugár is képes volt átkapcsolni a tévét. Adler újítása már nagyfrekvenciájú hang segítségével kommunikált a tévével. A kezdeti ultrahangos eszköz kifejezetten mechanikusan működött, az alumínium rudak generálták a jól ismert kattogó hangot. A hatvanas években Adler továbbdolgozott a technológián, és előrukkolt egy olyan távirányítóval, amely elektronikus úton hozta létre az ultrahangos jeleket. Ez a megoldás vagy húsz évig megállta a helyét, egészen a nyolcvanas évekig, amikor megjelent az infravörös rendszer.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés