Connect with us

Hirdetés

technokrata

80 magos processzor

Smart home

80 magos processzor

Az Intel hivatalos bejelentése.

Amint arról már korábban írtunk, az Intel kutatói kifejlesztették a világ első olyan programozható processzorát, amely számítási teljesítményben vetekszik a szuperkomputerekkel. Az emberi körömnél alig nagyobb, 80-magos processzor kevesebb áramot fogyaszt, mint napjaink legtöbb háztartási eszköze. A processzor a cég Tera-scale computing nevű kutatásának eredménye, amelynek célja a teraflopos teljesítmény, vagyis a másodpercenként trillió művelet elérése a jövő személyi és szerver számítógépeiben. A műszaki részletek az évente megrendezésre kerülő ISSCC konferencián (Integrated Solid State Circuits Conference) ezen a héten, San Francisco-ban látnak napvilágot.

Az Intel nem kívánja piacra dobni a lebegőpontos magokkal rendelkező processzort. Azonban a vállalat tera-kutatásai jelentős szerepet játszanak az egyedi, illetve specializált processzorok és magok funkcióinak kialakításában, az adattovábbításhoz fontos chip-chip és a chip-komputer kapcsolatok legmegfelelőbb módjainak kifejlesztésében, vagy abban, hogy miként kell a szoftvereket megtervezni annak érdekében, hogy az a legjobban használhassa ki a több processzormagot. A teraflopos kutatás eredményeként előállított chip által továbbá a kutatók betekintést nyerhettek a különböző szilícium-tervezési módszerekbe, a szélessávú kapcsolatok kialakításának lehetőségeibe és a különböző energiakezelési megközelítésekbe.

Az Intel által a Sandia National Laboratory számára a világon elsőként előállított teraflopos teljesítményre képes gép, a több mint 1800 négyzetméteren elterülő ASCI Red szuperszámítógép, 1996-ban épült. A számítógép közel 10.000 Pentium Pro processzorra épült, és fogyasztása az 500 kilowattot is meghaladta. Az Intel mostani kutatásainak az eredménye hasonló teljesítményt biztosít, egy többmagos chip által. Szintén figyelemre méltó, hogy ezt a teraflopos teljesítményt a 80 magos chip mindössze 62 wattos fogyasztás mellett produkálta, ami néhány mai egymagos processzor fogyasztásánál is kedvezőbb.

A chip újfajta „cserépszerű” elrendezésben tartalmazza a magokat, ami megkönnyíti a tervezést ilyen sok mag esetén. A teraflopos chip hurokszerű “hálózat a chipen” (network-on-a-chip) architektúrával bír, ami akár több terabit adat másodpercenkénti átvitelét lehetővé tevő rendkívüli sávszélességet biztosít a chip belsejében, a magok közötti kommunikációhoz. A kutatás arra is kiterjedt, hogy az egyes magokat miként lehet egymástól függetlenül árammal ellátni, így egyszerre csak egy adott feladat elvégzéséhez szükséges számú mag van használatban, így javítva az energiafelhasználás hatékonyságát.

A további Tera kutatások témái a chiphez pótlólagosan adott 3-D memória és a még kifinomultabb, általános felhasználású Intel Architecture alapú prototípusok kifejlesztése lesznek. Jelenleg az Intel Tera-scale számítástechnikai kutatási programjában több mint 100 architektúrát, szoftver- és a rendszer tervezésére irányuló kutatás folyik.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés