Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internetes figyelmeztetés: halált hozó site-ok

Smart home

Internetes figyelmeztetés: halált hozó site-ok

A táplálkozási zavarokban szenvedőket fenyegeti veszély.

A brit Eating Disorders Association figyelmezetést adott ki, miszerint az étkezési rendellenességekről szóló weboldalak emberek halálát okozzák azáltal, hogy az anorexiát és a bulimiát korántsem betegségként tüntetik fel, hanem egyfajta életstílusként reklámozzák, tippeket adva az örök soványság megőrzéséhez, mindezt nádszálvékony modellekről készült fotókkal alátámasztva. Ráadásul az internetes fórumok és chat-ek is lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy tippeket adjanak egymásnak – például milyen gyógyszerek idéznek elő hányást, és mely oldalakon lehet beszerezni őket.

A szakértők úgy vélik: a táplálkozási zavaroktól szenvedő fiatalok gyakran nem is fogják fel, hogy mi történik velük, és az oldalakat szerkesztőknek pedig elképzelésük sincs, milyen következményekkel jár a kezeletlen – csontritkulással, meddőséggel járó – betegség

Amerikai kutatások szerint az ilyen önsegítő közösségi oldalak látogatói jóval inkább ellenállnak annak, hogy megfelelő segítséget és kezelést találjanak. Steve Bloomfield szóvivő szerint öt anorexiás vagy bulimiás betegből egy korábban hal meg amiatt, hogy nem kap megfelelő kezelést. Mint elmondta: az ilyen internetes oldalak szó szerint megölik a betegeket.

A londoni királyi egyetem étkezési rendellenességgel foglalkozó szervezetének szakembere, Janet Treasure szerint a brit 14-24 éves nők 5-10 százaléka rendelkezik valamilyen táplálkozási zavarral. Arányában nézve ez a föld nőlakosságának majdnem egy százaléka.

A táplálkozási zavarokra legutóbb akkor figyelt fel a világ, amikor tavaly két dél-amerikai modell is belehalt kóros soványságába.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés