Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem sokáig dobol az elemes nyuszi

Smart home

Nem sokáig dobol az elemes nyuszi

Egy új technológiának köszönhetően a szívritmus szabályozók elem nélkül is működnek.

Angol kutatók kifejlesztették a szívritmus szabályozók egy olyan sorozatát, amely a test mozgása során termelt hőt használja fel a működéshez. Amikor a pacemaker tulajdonosa mozgást végez, a hőenergiát egy mikrogenerátor elektromossággá alakítja, így biztosítva a szerkezet zavartalan működését.

Mint ismeretes, a bőr alá ültetett készülék egy igen hosszú élettartamú elemet tartalmaz, amely a szükséges elektromos impulzusokat előállító apró áramkört táplálja. Ezek az elemek élettartama általában 10 vagy annál több év, ám a megfelelő működés miatt a szívbetegek gyakran elfelejtik rendszeresen ellenőriztetni a műszert. Az elem gyengülése esetén a pacemakert cserélni kell, ez pedig a beültetéshez hasonló beavatkozással történik.

Az új technológia hatalmas előrelépést jelent az orvostudomány fejlődésében azáltal, hogy csökkenti az olyan sebészeti beavatkozások számát, amelyeken csupán az elemcsere miatt kell átesniük a betegeknek. Bár a kutatók szerint a technológia még nem tökéletes, mindenesetre jóval megbízhatóbb áramforrás, mivel az emberi test által termelt hőenergiát hasznosítja.

Mindazonáltal, akár egy évtizedbe is telhet, amíg ezek a mikrogenerátorok végleg átveszik az elemek helyét, és elsődleges erőforrásokká válnak, akár a szívritmus szabályozásban, akár más területeken.

A kutatóprojekt költsége körülbelül egymillió font volt, a brit Kereskedelmi és Ipari Minisztérium mellett a Zarlink Semiconductors is támogatta.

Arról egyelőre még nem esett szó, hogy mikor kerül az eszköz tesztelési fázisba, vagy egyáltalán kértek volna már rá engedélyt. A BBC szerint a kutatás a maga megfelelő irányba halad.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés