Connect with us
Hirdetés

technokrata

Aki bújt, aki nem iPhone!

iphone

Kütyük

Aki bújt, aki nem iPhone!

Aki bújt, aki nem iPhone!

Várhatóan 2020. szeptemberében érkezik a legújabb iPhone okostelefon, ami, ha hihetünk a pletykáknak, jelentős változtatásokkal kerül majd forgalomba. Az interneten már számos tech-oldal – a beszállítók, és gyártók tevékenységéből következtetve, valamint ismert elemzők kijelentéseire alapozva/hivatkozva – már összefoglalta, hogy szerintük melyek lesznek ezek a változtatások.

Mikorra várhatóak ténylegesen az új iPhone modellek?

Az Apple várhatóan 2020. utolsó negyedévében bocsátja ki a 2020-as iPhone szériát, de nem feltétlenül egyetlen hullámban.

A pennsylvaniai SIG (Susquehanna International Group) tech-cég elemzője szerint az Apple 5G képes iPhone készülékei két szakaszban fognak megjelenni:

 • a 6 GHz-es modellek 2020. szeptemberében,
 • a mmWave modellek pedig 2020. decemberében vagy 2021. januárjában.

A TF International Securities Apple elemzője Ming-Chi Kuo, aki megbízható tapasztalattal rendelkezik az Apple terveinek előrejelzésében, úgy véli, hogy az almás megacég  arra készül, hogy 2020. második felében egyidejűleg kiadja mind a 6 GHz-es, mind a 6 GHz plusz mmWave iPhone modelleket.

Minek nevezzelek iPhone?

Tekintve, hogy az iPhone első megjelenése óta a készülék elnevezések sémája nem nevezhető éppen következetesnek, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a következő okostelefon iPhone 12 névre fog „hallgatni”, de azt igen, hogy újabb presztízs modellekről van szó.

iPhone idő- és névvonal:

 • 2007: iPhone
 • 2008: iPhone 3G
 • 2009: iPhone 3GS
 • 2010: iPhone 4 (új kialakítás)
 • 2011: iPhone 4s
 • 2012: iPhone 5 (új kialakítás)
 • 2013: iPhone 5s és iPhone 5c
 • 2014: iPhone 6 és iPhone 6 Plus (új kialakítás)
 • 2015: iPhone 6s és iPhone 6s Plus
 • 2016: iPhone 7 és iPhone 7 Plus
 • 2017: iPhone 8, iPhone 8 Plus és iPhone X (új kialakítás)
 • 2018: iPhone XR, iPhone XS és iPhone XS Max
 • 2019: iPhone 11, iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max

Mekkora lesz az új iPhone?

Az elemzők szerint minimum négy modellel érkezik majd a 2020-as széria.

Felső kategóriás Pro készülékek:

 • 6,7 hüvelyk,
 • 6,1 hüvelyk.

Alsó kategóriás új készülékek:

 • 6,1 hüvelyk,
 • 5,4 hüvelyk.

A vastagságot illetően az Apple termékek elemzésével foglalkozó japán Mac Otakara weboldal szerint a 6,7 ​​hüvelykes iPhone vastagsága 7,4 mm lesz, egy kicsivel karcsúbb, mint a 8,1 mm vastag iPhone 11 Pro Max.

Lekerekített, vagy négyszögletes?

A találgatások arra is kitérnek, hogy az Apple továbbra is a lekerekített dizájn mellett foglal-e állást, vagy áttér a négyszögletes modellekre.

Ming-Chi Kuo szerint:

 • Az iPhone dizájnja új irányt fog venni, és a rozsdamentes acélkeretbe fogott első és hátsó edzett üveglapokból álló modell a szögletesebb formának kedvez majd.
 • A fémkeret üveg vagy akár zafír hornyolásával az árnyékolást csökkentik, ami pozitív hatással lesz a belső antenna nagyfrekvenciás átviteli hatékonyságára.

OLED vagy LCD kijelző?

Az összes iPhone-ban várhatóan OLED kijelzők lesznek, függetlenül az áruktól.

Kérdés, hogy ki lesz a beszállító?

 • a Samsung?
 • a BOE?
 • az LG?

Jelenleg Samsung OLED kijelzők vannak a 11-es szériában, ugyanakkor az Apple a BOE Display LCD kijelzőit használja az Apple iPad és MacBook modellekben, és a hírek szerint az Apple elkezdte tesztelni a cég OLED kijelzőit is.

A Samsung mellett szól a Y-OCTA technológia, ami alacsonyabb gyártási költségek mellett vékonyabb képernyőt eredményez, hiszen az OLED one-cell-touch panel érintésérzékelője a kijelző része, nem pedig különálló filmréteg.

Egy ezektől eltérő elemzés szerint inkább az Apple Watch alacsony fogyasztású LTPO – alacsony hőmérsékletű polikrisztallin-oxid – kijelző technológiája fog érvényesülni az új iPhone modellekben is, ami 15%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint az eddig is alkalmazott LTPS (alacsony hőmérsékletű poliszilikon).

Más vélemények szerint, mivel az LG 2020 második felében tér át teljesen az LTPO kijelző hátlap technológiára, energiahatékonyabb kijelzőket tud majd szállítani az Apple-nek. Mivel így az almás megacég megtakaríthatja a saját LTPO panelek legyártásának költségét, az új iPhone készülékek integrált LG kijelzővel rendelkeznek majd. Feltéve, ha addig tényleg meglépi az LG a technológiaváltást.

Mit találunk majd az új iPhone burkolata alatt?

A találgatások természetesen nemcsak a külcsín, de a belbecs vonatkozásában is megjelentek a prominens social media és tech-oldalakon. Nézzük, hogy ezen a téren milyen várakozásokat kell(ene) beteljesítenie az új iPhone-szériának!

ProMotion technológia

A Twitteren többen is azt csicsergik, hogy a 2020-as iPhone-széria az iPad Pro-ból már ismert, 120Hz képfrissítésre képes ProMotion technológiával fog rendelkezni.

A14 Chip

A DigiTimes szerint a TSMC az év második negyedében elkezdi az A14 processzorok gyártását a 2020-as iPhone készülékekhez, ami a jobb hőkezelésnek köszönhetően kisebb, gyorsabb és hatékonyabb akkumulátorokat eredményez majd.

RAM

A Barclays tech-elemzője, Blayne Curtis szerint az „iPhone 12 Pro” modellek 6 GB-os, míg az „iPhone 12” 4 GB-os RAM-ot fog tartalmazni.

Az UBS elemzői is úgy vélik, hogy a fejlesztés alatt álló négy iPhone változó mennyiségű RAM-mal fog rendelkezni.

Ők a maguk részéről várnak:

 • egy 6,7 hüvelykes iPhone-t 6 GB RAM-mal,
 • egy 6,1 hüvelykes iPhone-t 6 GB RAM-mal,
 • egy 6,1 hüvelykes iPhone-t 4 GB RAM-mal, és
 • egy 5,4 hüvelykes iPhone-t 4 GB RAM-mal.

Akkumulátor

Az Apple beszállítói egyedi akkumulátorvédő modulon dolgoznak, amely 50%-al kisebb és vékonyabb, mint az előző iPhone készülékek azonos alkatrésze. Ez nemcsak helyet szabadít fel a készülékben, de növeli az akkumulátor kapacitását is.

Hátsó kamerák

Az Apple jelentős változtatásokat hajtott végre a hátsó kamerarendszerben a 2019-es iPhone-sorozatban, az iPhone 11 Pro és a Pro Max új hármas lencse beállításával, és a 2020-as év további kamera-fejlesztéseket hozhat.

Például:

 • a lézer technológiás, 3D ToF (Time of Flight) hátsó kamerarendszer jelentős javulást eredményez a kiterjesztett valóság (AR) élvezetében,
 • lehetővé teszi a virtuális objektumok pontosabb észlelését, valamint a kamera jobb mélységélességet, ezáltal élesebb, kontrasztosabb, szebb képeket tud majd rögzíteni, valamint
 • a kamera képes lesz leolvasni a készüléktől legfeljebb 15 méter távolságra lévő területeket.

A TrueDepth első kamera is hasonló 3D-s technológiát használ, de mivel infravörös és nem lézeres technológiával működik, csak 25-50 centiméter távolságra „lát” jól.

Feltehetően a Sony lesz majd az Apple beszállítója az új rendszerhez.

Az UBS szerint a ToF hátsó, háromlencsés kamerarendszer várhatóan a két felsőkategóriás modellben lesz majd elérhető, a kedvezőbb árú új iPhone modellekben pedig kétlencsés lesz a kamerarendszer.

A tippek szerint a 6,1 és 6,7 hüvelykes készülékek fognak majd rendelkezni az egyes lencsék helyett a kamera érzékelőkben alkalmazott, optikai képstabilizálásra képes érzékelő-váltó technológiával is.

TrueDepth első kamerarendszer

 • Ming-Chi Kuo és a Barclays elemzői szerint legalább egy új iPhone-ban lesz TrueDepth elülső kamerarendszer,
 • a Credit Suisse elemzője szerint pedig a 2020-as széria legalább egy új, első kivágás nélküli, vagy Face ID azonosításra alkalmas iPhone-t fog bemutatni, a kijelző alsó részén elérhető ujjlenyomat-érzékelővel,
 • az Apple beszállítója, az AMS bejelentette az új érzékelő technológiát, amely lehetővé teszi a TrueDepth elülső kamerarendszerhez használt RBG fény- és az IR közelségérzékelő beágyazását az OLED kijelző alá.
  • az elemzők szerint ebből egyenesen következik, hogy az Apple bevezeti majd az új érzékelő-technikát a 2020-as széria modelljeibe, ami lehetővé tenné a cég számára, hogy kisebb Face ID-vel rendelkező iPhone-t hozzon létre.

5G kapcsolat

Annak ellenére, hogy az Apple és a Qualcomm korábban jogi csatározásokba bonyolódott, úgy tűnik, hogy a 2020-as széria mégis 5G képes Qualcomm modemekkel fog indulni Intel chipek helyett. A Qualcomm RF front-end komponenseit illetően nem ilyen kedvező a döntés, melynek oka az időkorlát, ami potenciálisan befolyásolhatja a maximális vezeték nélküli sebességet. Ehelyett az Apple saját antennamodul tervezésének ötletét fontolgatja, de a végeredményt majd úgyis csak szeptemberben fogjuk meglátni.

Ming-Chi Kuo szerint a 2020-ra várható összes iPhone 5G technológiát fog használni, és mindegyik a Qualcomm X55 5G modem chipjével rendelkezik majd. Az X55 chip a Qualcomm első 5G chipje, amely támogatja az összes fő frekvenciasávot, üzemmódot és hálózati telepítést.

Az X55 chip 7 Gb/s csúcs letöltési sebességet és 3 Gb/s feltöltési sebességet kínál, bár ezek a számok elméleti maximumok. A tényleges sebesség nyilván a szolgáltató hálózatától függ.

WiFi

A 2020-as iPhone széria az IEEE 802.11ay néven ismert új Wi-Fi szabványt támogathatja, ami megduplázza a sávszélességet. A WiFi specifikáció a 60 GHz-es spektrumot használja, és várhatóan 2020 végére készül el.

Mire számíthatunk az Apple-től 2021-ben?

Az Apple tervezői végső soron arra törekszenek, hogy eltávolítsák az iPhone külső portjainak és gombjainak nagy részét. Egy abszolút letisztult dizájnnal rendelkező eszköz tervezésén dolgoznak gőzerővel. Ha a vezeték nélküli töltési technológia is fejlődik, akkor az Apple 2021-ben kiadhat egy kizárólag Qi töltési porttal rendelkező iPhone-t.

Emellett Ming-Chi-Kuo arra számít, hogy a várhatóan 5,5 és/vagy 6,1 hüvelykes LCD kijelzős, alsóbb kategóriás 2021-es széria már nem tartalmaz majd Face ID-t, kizárólag Touch ID ujjlenyomat-érzékelőt.

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés