Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: HTC One M9 – Ne ítélj elsőre!

Kütyük

Teszt: HTC One M9 – Ne ítélj elsőre!

A bevált külsővel, ám teljesen új hardverrel hódítana a HTC legújabb okostelefonja. Az igazi kérdés csak az, hogy ez sikerül-e neki. Tesztünkből kiderül!

Megérkezett hozzánk a HTC legújabb okostelefonja, a felsőkategóriás One M9. A prémium kvalitásokkal rendelkező készülék fém házával, erős hardverével és gyors szoftverével minden érdeklődőt levehet a lábáról. A kérdés már csak az, hogy vajon tényleg sikerül-e neki. Tesztünkből kiderül!

Csomagolás

Már magán az igényes dobozon is látszik, hogy egy nem mindennapi telefon foglal helyet benne. A csomagolás felbontása után egyből a szemünk elé kerül a készülék, míg alább a jó minőségű headsetre, az adatkábelre és töltőfejre lehetünk figyelmesek. Rajtuk kívül még néhány leírással és egy SIM tűvel találkozhatunk.

Külső

Talán nem árulok el nagy újdonságot, ha azt mondom, hogy az M9 elképesztően hasonlít az elődjére, az M8-ra, mégis, amikor az ember kézbe veszi, azért érződik, hogy itt valami másról van szó. A polírozott, elkeskenyedő szélekkel rendelkező készülékház kategóriája egyik legjobbja, a relatíve nagy méret ellenére sem kényelmetlen a telefon fogása. Az előlap alján és tetején található a sztereó, BoomSound fantázianevet kapó hangszórópár, továbbá alul a mikrofont és egy HTC logót helyezték el a mérnökök. Felül pedig az értesítési LED, a fény- és közelségmérő szenzor illetve az UltraPixel technológiájú előlapi kamera található.

Ezek fogják közre a lényeget, az 5 inches, 1080 x 1920 pixeles felbontású, Super LCD3 panellal rendelkező megjelenítőt. A Gorilla Glass 4-gyel védett képernyő fényereje, színei és betekintési szögei egyaránt kiválóak, nagyon szép képet ad át szemünknek. Jót tesz a dizájnnak, hogy a jobb és bal oldalon a kijelző kerete nagyon vékony, ettől igazán pofás az összhatás. A jobb oldal felső részén a microSD kártyahely tálcája, lejjebb pedig a hangerőszabályzó gombpáros, valamint a ki- és bekapcsoló gomb található. Alul a jack és microUSB kompatibilis eszközöket csatlakoztathatjuk a One M9-hez, míg a bal oldalon NanoSIM kártyánkat helyezhetjük be. Felül pedig az infra port található.

A hátlap egésze szál csiszolt fémből készült, ahogyan a sorozat korábbi tagjainál is tapasztalhattuk, ez igen igényes, szép látvány és a fogására is jótékony hatással van. A hátlap felső részén található az hagyományos, 20,7 megapixeles kamera. Azért írom, hogy hagyományos, mert az M9-cel a HTC elhagyta az M8-ban megtalálható UltraPixel kamerát a hátlapról, az most az előlapon található. Az egység a legtöbb társához hasonlóan egy kissé kidudorodik a hátlap síkjából. Mellette a kéttónusú LED segédfény, illetve a másodlagos mikrofon sorakozik. Alul a szükséges feliratokkal, illetve a HTC logójával találkozhatunk. Talán nem meglepő, hogy a szemkápráztató dizájn a cserélhető akkumulátor kárára történt, az egység ugyanis fixen a készülékbe van építve. Azért sok okunk nincs a panaszra, hiszen a 2840 mAh-s akkumulátor normál használat mellett 1-1,5 napos üzemidőt garantál számunkra.

Hardver/ Sebesség

Az acélos külső egy igen kemény Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810-es SoC-ot takar. Ebben találunk négy darab 1,5 GHz-en dolgozó Cortex-A53-as, illetve négy darab 2 GHz-en munkálkodó Cortex-A57-es processzormagot is. Míg az előbbi a takarékos használatot garantálja, addig utóbbiak az acélos alkalmazások futtatásában segédkeznek. A grafikai megjelenítésért egy Adreno 430-as GPU felel. Ezek mellé bekerült még 3 GB RAM és 32 GB belső tárhely, mely bővíthető microSD kártya segítségével.

Egyetlen hátránya, hogy valamiért a One M9 hamar felforrósodik erős megterhelés esetén, de ezt talán szoftveres úton is tudják majd javítani. Hiába lenyűgöző a gyönyörű külső és az erős hardver, az általam próbált tesztkészülék esetén egy komoly problémával szembesültem. A One M9 ugyanis jelen állapotában komolyan melegszik, egy-egy nyomkodósabb időszak alatt komolyan, szinte égetően süt a fém készülékház. Tény, hogy a HTC már tud a problémáról és állításuk szerint rövidesen egy szoftveres frissítéssel javítják is, ilyet nem szabadna megengednie egy ekkora gyártónak, már a kezdéskor sem.

Az újdonságon már most is az Android 5.0.2-es verziója fut, természetesen a Sense UI 7-es kiadásával felturbózva. Talán nem meglepő, hogy ennek fényében a tajvani gyártó modelljén megtalálhatóak a Lollipop újdonságai is. Rajtuk kívül még találkozhatunk a Blinkfeed szolgáltatással illetve megkapjuk a Zoe-t, a Twitter-t, a Skype-ot és a Facebook-ot is.

Nem maradt ki a repertoárból a gyártó különleges képszerkesztője sem, illetve a fedélzeten megtaláljuk még az autós használatot támogató Car alkalmazást, a gyermekek számára kialakított, az adataink védelmét szolgáló Kid Mode-ot, a POLARIS Office 5-öt és a Peel Smart Remote-ot mellyel eszközeinket (TV, projektor, DVD lejátszó) irányíthatjuk. A rendszer sebessége egyébként kiváló, az erős hardverben nem csalódik az ember. Apró figyelmesség, hogy az 5.0-ás rendszerből hiányzó, az üzemidőt százalékban mutató akkumulátor piktogram nem maradt ki az M9-ből, a HTC mérnökei külön elkészítették nekünk.

Multimédia

Az M9 hátlapján újra egy hagyományos kamerával találkozhatunk. Az egység most egy 20,7 megapixeles felbontással rendelkezik, a képek készítését pedig egy kéttónusú LED segédfény segíti. Rajtuk kívül a videók készítését segítve, két darab mikrofont is elhelyeztek a fém burkolatra a mérnökök. A beállításokban alapdolgok állíthatóak, ezen felül van képstabilizálás, ISO mérés, fénymérés és HDR mód is.

Az elkészült fotók arról tanúskodnak, hogy a kamera elég jól sikerült, a részletek jól megmaradnak, igaz a faágaknál látható egy enyhe összemosódás, de a színek is kiválóak. Videót akár 4K-ban is rögzíthetünk, ebben az esetben azonban be kell érnünk a 30 képkocka/ másodperc sebességgel. Szerencsére nem maradt ki a hagyományos, 1080p felbontás 60 képkocka/ másodperc sebességgel, illetve a lassított felvételek rajongói a 720p felbontást választva akár 120 képkocka/ másodperccel is rögzíthetik videójukat. A selfie királyoknak sincs okuk az aggodalomra, az előlapi, 4 megapixeles UltraPixel kamera kiválóan ellátja a feladatát, még sötétben sem kell problémáznunk, ha egy közös képet lőnénk a barátainkkal.

Zenelejátszási minőségről elmondhatjuk, hogy a piac talán legjobbja, az előlapi BoomSound sztereó hangszórópáros kiváló minőségű, a piacon tényleg ritka az ilyesmi. Azért megmosolyogtató, hogy a gyártó Dolby Audio 5.1-es hangzással hirdeti a készüléket, erről azért nincs szó, ám a sztereó élmény tényleg kiváló. Az előbbiek fényében talán nem meglepő, hogy a headsetes zenehallgatás is remek élményt nyújt. Van beépített RDS FM-rádió is, így ezt is ki tudjuk használni, ha megunnánk a saját zenéinket.

Adatkommunikáció

Adatkommunikáció téren minden földi jóval ellátták a One M9-et. Van LTE, az ac szabvánnyal is kompatibilis, DLNA támogatással rendelkező WiFi, illetve, nem maradt ki a “kötelező” Bluetooth 4.1 és az NFC sem. Jó okostelefonhoz méltóan az M9 rendelkezik A-GPS-szel, ez a GLONASS támogatással a világ minden pontjára elnavigál minket.

Ahogyan már fentebb is említettem, a ma megszokott adatkommunikációs lehetőségeken túl még az infravörös port is a repertoár része. Ugyan egy okostelefont lassan már ritkábban használunk telefonálásra, mint internetezésre, azért elmondanám, hogy a hangminőség is kiváló, így ezzel sem lehet problémánk.

Összegzés

A HTC újra egy kiváló okostelefont rakott le az asztalra, a One M9 mindent tud amire szükségünk lehet, és azt, amit tud kiválóan nyújtja, ahogy az elvárható. A prémium anyaghasználat, a jó szoftver és brutális hardver mind pozitív irányba billenti a mérleg nyelvét. Jelen pillanatban 197 ezer forintos áron vihető haza, tehát jóval az új Samsung Galaxy S6 ára alatt a miénk lehet, ezzel pedig tényleg remek ajánlat lett. A HTC megmutatta ismét, ha kell tud okostelefont gyártani, így, ahogy régebben a HTC One M8-at, ezt is kiváló eszköznek mondhatom.

A tesztkészüléket a PartNeroGSM biztosította, köszönjük.



Szólj hozzá!

További Kütyük

HTC One M9

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Hardver
  - Külső
 
  Kontra:  
  - Melegedés
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5"
  • kijelző felbontása: 1080 x 1920 pixel"
  • kijelző típusa: Super LCD3"
  • eszköz mérete: 144.6 x 69.7 x 9.6 mm
  • tömeg: 157 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810
  • memória: 3072 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack, IrDA
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 20,7 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 2160p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100, LTE band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 20(800), 28(700), 38(2600), 40(2300), 41(2500)
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.1
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 5.0.2
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2840 mAh
  • tapasztalat: 1-1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés