Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia Lumia 930 – Elegánsan erős

Kütyük

Teszt: Nokia Lumia 930 – Elegánsan erős

A Nokia csúcskészülékei elég szokatlan formát öltöttek az utóbbi időkben, a kidudorodó kamerák miatt. Itt ennek már nyoma sincs, sőt elég fiatalos, és közben elegáns is tudott maradni.

A Nokia mobilrészlege már a Microsoft tulajdonát képezi, az X sorozatot pedig el is felejthetjük, hiszen mostantól már kizárólag a Windows Phone-ra koncentrálnak a finnek. Tesztalanyunk is egy ilyen rendszerű készülék, ráadásul egy csúcsmodell. A Nokia Lumia 930-ról lesz szó, mely a 925 utódja.

Csomagolás

A doboz egy lapos kocka, melyet a készülék képe díszít. A doboz tartalma visszafogott, tulajdonképpen tényleg csak a készüléket és a hozzá való, szétszedhető töltőt találjuk. A headset itt már nem tartozék, de ez szinte minden háztartásban fellelhető szerencsére.

Külső

A Lumia 930 kicsit modernebb és a Windows Phone-hoz jobban illő szögletes külsőt kapott. A sarkok lekerekítettek, de igen kis mértékben, az előlap egy hatalmas karcálló, Gorilla Glass 3 üveglapból áll, ahol alul a mikrofont és a három Windows gombot találjuk. Középen a méretes, 5 hüvelykes, Full HD felbontású AMOLED kijelző néz ránk. ClearBlack technológiát is kapunk, természetesen a képminőség kiváló, minden szögből és napfényben is jól látható. A kijelző felett a Nokia felirat, előlapi kamera, fény- és közelségmérő szenzort és a beszédhangszórót találjuk.

P1020492

A Nokia modellje fém keretet kapott, emelve ezzel a minőségérzetet és szilárdságát. Jobb oldalon a hangerőszabályzó gombpárost találni, középen a power gombbal és lejjebb pedig a kétállású kameragomb emelkedik ki. Alul a az FCC kód és még pár kódot találunk, középen pedig kettő sáv között a microUSB aljzat kivágását találjuk. A bal oldalon teljesen sík az alumínium keret, míg felül a nanoSIM kártyának a helyét rejtő tálcát látjuk. Mellette a két sáv között a 3,5 mm-es jack dugó helyezkedik el.

P1020494

A mobil hátlapja igazán fiatalos és trendi, köszönhetően a különböző színekben pompázó hátlapnak. A hátlap a puhább, nem a csúszós fajtájú. Alul és felül két mikrofont találunk, tehát összesen hármat a Lumia 930-ban. A jobb szélen van a külső hangszóró, középen a Nokia logó, felette pedig a dupla LED villanóval ellátott, főkamerát látjuk kukucskálni. A burkolat nem bontható meg, alatta pedig egy 2420 mAh-s telepet találunk. A készülék körülbelül 1,5 napnyi energiával rendelkezik egy teljes feltöltés után átlag használat mellett.

Hardver/ Sebesség

A Lumia 930 lelke egy Snapdragon 800-as, négymagos, magonként 2,2 GHz-es CPU-t tartalmaz. Emellett egy Adreno 330-as GPU is bekerült, illetve 2 GB RAM és 32 GB ROM. Ugyan nem a legfrissebb processzort tartalmazza, de nagyon szépen, zökkenőmentesen hajtja meg a rajta lévő Windows Phone 8.1-es operációs rendszert.

wp_ss_20140726_0001

Az előző Windows Phone verzióban a csempék mérete nagyobb volt, ezek a kisebb csempék sokkal jobban mutatnak még ezen a nagy kijelzőn is, illetve itt már lehet saját hátteret beállítani, van status bar és a fenti lehúzható ablakban vannak gyors gombok is. A szoftverben gyárilag található extrák között megtaláljuk az Egészség és fitnesz menüpontot, itt van fitnesz és tápérték almenü. A fitnesz részen van lépésszámláló, edzés követés GPS-el, gyakorlat felvétel és elemzés megtekintése. A tápértéknél van étkezés felvétel, és elemzés megtekintés, illetve egy célt is beállíthatunk.

wp_ss_20140726_0003

További extra a HERE Drive +, HERE Maps, készülékközpont, LINE, Nokia Beamer, Nokia Camera, Nokia Creative Studio, Nokia MixRadio és Nokia Storyteller. Ezek között van olyan alkalmazás is, amit itthon nem lehet használni sajnos, de van még Takarékos üzemmód, tártelítettség, térképek és utazás.

Multimédia

P1020495

A hátlapon található 20 megapixeles, Carl Zeiss optika, optikai képstabilizátorral rendelkezik, és természetesen autófókuszos. A beállítások között állíthatjuk a fehéregyensúlyt, a fókuszt, az ISO érzékenységet, a zársebességet és a fényerőt. Van továbbá sorozatképre is lehetőség. Persze nem csak a beállítások a fontosak, hanem, hogy automatikus módban, egy átlagos felhasználó kezében milyen eredményt képes produkálni. A PureView technológia itt is fellelhető, és az esti képek megvilágításáért egy dual LED flash a felelős.

WP_20140723_17_21_53_Pro__highres

 

WP_20140723_17_22_45_Pro__highres

A képek minősége hozza azt a szintet, amit elvárunk, elég részletesek a képek, próbálja a szoftver nem elmosni őket, illetve a beégéseket is kerüli a kamera. A gép 2 képet készít, egy teljes méretűt és egy 5 megapixeles fotót, utóbbi a megosztásra (pl. Facebook, Instagram) alkalmas a leginkább.

wp_ss_20140726_0007

Videózási lehetőség egészen a Full HD felbontásig érhető el, 4K-ra már nem alkalmas, de ez nem probléma. FM-rádió vételére a headset csatlakoztatása után lesz lehetőség, RDS képességgel megspékelve. Zenelejátszási képességek kiválóak, kellően hangos kihangosítva, és nem dobozhangon szólal meg. Egy jobb fülhallgatót csatlakoztatva igen kellemes élményt nyújt nekünk a Nokia Lumia 930.

wp_ss_20140726_0002

Adatátviteli módok sokasága elérhető, van LTE modul, WiFi (a/b/g/n/ac), DLNA, GPS, Bluetooth 4.0 és NFC. A WiFi nem pont a legerősebbek közül való, ugyan ez mondható el a GPS-ről is, bár könnyen talál jelet ha van internet is. Más kommunikációs modul a Windows Phone-ok világában jelenleg nem áll rendelkezésünkre, tehát mindennel felszerelték, amivel csak tudták.

Összegzés

P1020493

Számomra a Nokia most egy igen kellemes készüléket rakott le az asztalra. Minden funkció működik, nem lassul, a formaterv átlagosan jó, de legalább nincs kidudorodó kamera és az illesztések is hibátlanok. Igaz, csupán a keret fém, de a hátlap anyaga elnyerte a tetszésem, nehezebben karcolódik, mint a fém és ujjlenyomatokat se gyűjt. Jelen pillanatban 150 ezer forintot kérnek el a kártyafüggetlen verziójáért. A színválaszték és a szolgáltatáskínálat engem meggyőzött, olyannyira, hogy nem sokallom az árát sem, szóval aki kedveli a Windows Phone rendszerét, és szeretne egy kiegyensúlyozott készüléket, azoknak bátran ajánlom a Nokia Lumia 930-at.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Nokia Lumia 930

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Kamera
  - Hardver
  - Szoftver
 
  Kontra:  
  - Akkumulátor
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5"
  • kijelző felbontása: 1080 x 1920 pixel"
  • kijelző típusa: AMOLED"
  • eszköz mérete: 137 x 71 x 9.8 mm
  • tömeg: 167 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: -
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 20 meagpixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100, LTE 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Phone 8.1
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2420 mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés