Connect with us

technokrata

Nem biztonságos a mobil Facebook

Kütyük

Nem biztonságos a mobil Facebook

Egy brit informatikus szakember, Gareth Wright megtalálta a Facebook Achilles-sarkát, azaz azt a gyengepontját, mely során könnyedén megszerezhető a felhasználó minden adata.

Mind iOS-en és mind Androidon könnyen megszerezhető a Facebook applikáció belépési kódja és a felhasználónév, ehhez elég egy egyszerű trükköt alkalmaznia a hackernek. Még csak nem is kell megtörnie a szoftvert, elég egy fájlt megszerezni a telefon adattárából. Ahhoz, hogy valaki belépjen a mobiljáról a Facebookra, kétféle módon teheti meg: böngészőn keresztül, mint ahogy a számítógépén is szokta, vagy letölti Google Play-ből, AppStore-ból a Facebook alkalmazást. Utóbbi azért jobb, mert sokkal optimalizáltabb módon tud posztolgatni, fényképeket feltöltögetni, lájkolni, egyszóval bármit meg tud csinálni. Ehhez azonban ugyanúgy be kell jelentkeznie, mintha számítógépen tenné ugyanezt. A belépést megkönnyítendő elég az első alkalommal megadni a felhasználónevet és a jelszót az applikációban, azt a telefon egy .plist fájlba menti el és minden alkalommal onnan olvassa ki egészen addig, amíg nem töröljük le az alkalmazást vagy nem változtatunk belépési adatot.

Hogy mit kell tennie egy hackernek ahhoz, hogy megszerezze a belépési adatainkat? Elég egyszerű a dolga, ugyanis nem kell más, mint egy olyan kártékony kódsort írnia egy programba, amit sokan letöltenek (elég egy Fake App, vagyis hamis program, ami lehet egy népszerű program frissítése is) és máris lehet begyűjteni ezeket a .plist fájlokat. Ezek után a benne tárolt adatokkal egyszerűen ellopható a Facebook adatlap és írogathatnak nevünkben vagy ki tudja még milyen rossz dolgokra vetemedhetnek vele.

Mr. Wright tapasztalatait megírta a Facebooknak, akik lázasan elkezdtek dolgozni a biztonsági rés befoltozásán, de kérdés, hogy ez időben megtörténik-e, vagy még a frissítés megérkezése előtt bepróbálkozik valaki a fenti módon fiókunk megszerzésére.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

lush

Dotkom

Lelép a social-media felületekről a Lush

2021. november 24. szerda
oracle

Dotkom

Az Oracle megelőzte a Google-t

2021. november 23. kedd
edge
facebook

Dotkom

Jobban rendezhetjük hírfolyamunkat a Facebookon

2021. november 21. vasárnap
winamp

Műszaki-Magazin.hu