Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kizsákmányolják a munkásokat a mobiliparban

Kütyük

Kizsákmányolják a munkásokat a mobiliparban

Bizonytalanok a munkahelyek és alacsonyak fizetések az indiai mobiltelefon iparban – derül ki a nemzetközi MakeITFair kampány legfrissebb jelentéséből. A Hamis egyenlőség- Munkakörülmények az indiai mobiltelefon gyártóknál című kiadvány az indiai Chennai Különleges Gazdasági Övezetében (SEZ) működő Nokia, Flextronics, Foxconn és Salcomp gyárak munkásainak helyzetével foglalkozó kutatás eredményeit tartalmazza. A kutatás megállapította, hogy a gyárakban dolgozó munkásokat legtöbbször gyakornoki vagy határozott idejű szerződéses munkaviszonyban foglalkoztatják, és nincs esélyük a hosszú távú foglalkoztatásra. A Nokia és Foxconn gyáraknál működő szakszervezetek sikerrel zárták a tárgyalásokat a határozatlan idejű munkaszerződéses dolgozók béremeléséről, azonban az időszakosan foglalkoztatottak érdekeit nem képviselik.

A Nokia indiai gyáraiban dolgozó munkások mintegy felét a legbizonytalanabbnak számító gyakornoki vagy szerződéses munkaviszonyban foglalkoztatják – derül ki a MakeITFair legújabb kutatásából. Nem biztosítottak számukra azok a jogok, amelyek a határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezőket megilletik. A Nokia finn beszállítójánál, a Salcompnál a nem határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezők aránya eléri a 80 százalékot, legtöbben gyakornoki státuszt kapnak. Az indiai Chennai közelében működik a Nokia legnagyobb gyára, ahol több mint tizenegyezer munkás dolgozik. A Salcomp és a Flextronics mobiltelefon töltőket gyárt, míg a Foxconn gyáraiban a Nokia és egyéb márkák telefonjainak vázai készülnek.

„A Nokia, Foxconn és Salcomp dolgozói gyakornokként kezdik, és annak ellenére, hogy a képzés valójában csak pár hónapig tart, akár 15-18 hónapon keresztül is ebben a bizonytalan pozícióban tartják őket. ”- mondta Päivi Pöyhönen kutató a MakeITFair programban résztvevő Finnwatch munkatársa. „Ráadásul a Salcomp és Foxconn gyakornokai leggyakrabban kétéves próbaidő után válhatnak teljes értékű alkalmazottá. Bár erre semmi biztosítékuk nincs.”

A MakeITFair kutatása rávilágított arra, hogy a szerződéses alkalmazottak kiszolgáltatottabbak a határozatlan munkaidővel foglalkoztatott munkásokhoz képest. Nincs esélyük béremelésekre és előrelépésre sem. Arányuk változó: a Salcomp-nál például 10 százalékra, a Flextronics-nál 60 százalék. Az eredményeket a MakeITFair kutatói megküldték az érintett vállalatoknak. A Nokia és a Foxconn nem ismerte el, hogy határozott idejű szerződéssel alkalmaznak munkásokat. A Nokia nem tudott választ adni arra a kérdésre sem, hogy az indiai gyárakban dolgozó szerződéses alkalmazottakat átlagosan mennyi ideig foglalkoztatják.

A jelentésből az is kiderült, hogy a Nokia indiai gyáraiban dolgozó gyakornokok és szerződéses munkások mindössze 70-80 Eurót keresnek havonta. „ A dolgozók szerint a megélhetést nagyjából 145-240 Eurós fizetésből lehetne fedezni. Ebből a pénzből már lehetőségük lenne saját szobát bérelni és akár a családalapításon is elgondolkozhatnának” – mondta Gopinath Parakuni, a MakeITFair program indiai partnerszervezetének, a Cividep-Indiá-nak munkatársa. A nemzetközi Asia Floor Wage kampányban résztvevő szakszervezetek és civilszervezetek ajánlása szerint az indiai minimálbérnek el kellene érnie a havi 130 Eurót. Ezt a szintet csak a legtapasztaltabb, határozatlan munkaidejű szerződéssel rendelkező munkások kapják meg a Nokia és Foxconn gyáraiban, a szakszervezeti megállapodásoknak köszönhetően.

2009 és 2010 során a Foxconn és a Nokia is elfogadta a helyi szakszervezetek követeléseit, aminek köszönhetően a határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkező munkások bér- és juttatási színvonala is javult. A Nokia gyárakban például háromszorosára emelkedett a gyártósorok mellett dolgozók keresete az utóbbi öt év során. Bár az továbbra is kérdéses, hogy a szakszervezetek valójában mennyire képviselik a munkásokat, hiszen csak képviselőik vehetnek részt a tárgyalásokon. A Salcomp és a Foxconn esetében például az alkalmazottak munkavállalói bizottságokon keresztül vethetik fel problémáikat. A kutatás során mindegyik cég kijelentette, hogy nem dolgoznak a szakszervezetek ellen.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés